A várandósság korai hírnökei

Bizonyos tünetek már a nem várt menstruáció előtt árulkodhatnak a pici létezéséről; a gyakori hangulatingadozás, a mellek szokatlan érzékenysége vagy a pecsételő vérzés akár még a kétcsíkos bizonyosság előtt leleplezhetik a gólyát! :-)

Fotó: Bigstock

Fejfájás:
A várandósság elején sajnos nem ritka… Első teendőd, hogy kiderítsd, nem vagy-e vérszegény. Negatív eredmény esetén nem kell mást tenned, mint gondoskodni a bőséges folyadékbevitelről!

Pecsételő vérzés:
A megtermékenyített petesejt beágyazódásakor, tehát a fogamzás után úgy 6-10 nappal enyhe vérezgetést tapasztalhatsz, ugyanis előfordulhat, hogy a folyamat közben megsérül kicsit a méhfal. Sokakat meg is tréfál a természet, a megfelelő időpontban jelentkező, rövid lefolyású, alacsony intenzitású vérzést menstruációként azonosítják, pedig a kisbaba egyik legelső hírnökéről van szó!

Fáradtság, álmosság:
Szintén normális reakció, hiszen a tested már ebben a korai szakaszában is gőzerővel készül a várandósságra.

Extra érzékeny mellek:
Az ösztrogén- és progeszteronszint megemelkedése miatt érzékenyebbé válhatnak a mellek is.

Szapora szívverés:
A hormonháztartás változásai miatt tartósan magasabb lehet a pulzusod és a testhőmérsékleted is megemelkedhet valamelyest, ami egyébként szintén fáradékonyabbá tehet.

Gyakori vizelés:
Sokaknál ez a babára utaló első jelek egyike, ebben az időszakban ugyanis jelentősen megnövekszik a vesékbe szállított vér mennyisége. Teendőd nincs, ez is így normális, viszont semmiképp se igyál kevesebbet a kellemetlenség miatt.

Hirtelen undor egyes ízektől, illatoktól:
Lehet, hogy a HCG hormon puszta jelenléte okozza a hányingert, de az is megeshet, hogy a magas ösztrogén- és progeszteronszint miatt lelassult emésztés a ludas a dologban.

Szédülés, esetleg ájulás:
Több dolog is okozhatja; leggyakrabban azért alakul ki a szédelgés, mert a progeszteron tágítja a vérereket, ezért leesik a vérnyomás, de a méh erősödő vérigénye, illetve az alacsony vagy ingadozó vércukorszint is ilyen tüneteket produkál. Enyhít a helyzeten, ha kerülöd a hirtelen mozdulatokat – főleg reggel, az ágyból való kikászálódáskor -, és rendszeres(ebb)en étkezel.

PMS-szerű tünetek:
Pont úgy érzed magad, mintha bármelyik pillanatban megjönne… A jelenség hátterében – csakúgy, mint a menstruáció előtt – a méh megnagyobbodása, telítettsége áll.

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, hogy olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kis kép: Bigstock

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink