Apás szülés… vagy mégsem?

2017. április 4.

Dr. Michel Odent, francia szülészorvos mintegy 20 éves szakmai tapasztalattal a háta mögött az apás szülés ellen érvel, véleménye szerint gyorsabb és könnyebb lenne a baba világrajövetelének folyamata, ha az édesapa a folyosón izgulna, ahogyan nagyanyáink vagy anyáink idejében történt.

Fotó: Bigstock

Az alternatív módszereket egyébként propagáló orvos – a vízben vajúdás-szülés elterjedése is jórészt neki köszönhető (!) – úgy vélekedik, hogy az apa jelenléte csökkentheti az oxitocin termelődését, illetve megzavarhatja a szülés természetes folyamatát…

Odent egy brit napilapban úgy nyilatkozott, hogy akár a szülő nő egészségét is veszélyeztetheti az apa jelenléte – a bejelentést hatalmas felháborodás követte, annál is inkább, mert a fejlett világban az újszülöttek nagy része (kb. 70%) az édesapja társaságában látja meg a napvilágot.

A francia orvos szerint, az apa feszültsége, izgatott állapota nagy kockázatot jelent az anyára nézve. A szülő nő tudat alatt érzékeli partnere megnövekedett adrenalinszintjét, ez erős stresszt vált ki, így szervezete kevesebb oxitocint termel, ami a méhösszehúzódások gyengüléséhez, leállásához vezet – véli Odent, aki a császármetszések utóbbi időben történő elszaporodásáért is az apás szülés elterjedését okolja. (Tény, hogy a fejlett országokban néhány évtized alatt a háromszorosára nőtt a császármetszések száma, így a 10-15 százalékos WHO-ajánlásnál jóval nagyobb a művi beavatkozások aránya.)  

Kis kép: Bigstock

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink