Az anyatejről

A valódi tejképződés a harmadik napon szokott beindulni. A tej mennyisége sok mindentől függ. A fizikai adottságok mellett (az anyamell mirigyállománya), meghatározó szerepe van a megfelelő ingerlésnek, tehát a baba szopási technikájának is.

Akadnak, akiknek már a kezdetektől nagyon sok tejük van, másoknak éppen annyi, amennyi a babának kell, és vannak, akiknek ennél valamivel kevesebb. A tejképződés a "kereslet-kínálat" elvén működik. Ez azt jelenti, hogy a baba igényéhez igazodva termelődik az tej.

Az anyatej az ún. elülső, közbülső és hátulsó tejből tevődik össze. Mindegyiknek más szerepe van a csecsemő táplálásában. A szoptatási tanácsadás alkalmával kiderül, miként vesznek ezek részt a táplálási folyamatban, ugyanis a megfelelő fejlődéshez a kisbabának a tej mindhárom fajtáját meg kell kapnia minden szoptatásnál.

A leggyakoribb problémát a mellgyulladás jelenti, amit a mell nem megfelelő ürülése, a pangó tej okoz. Mik lehetnek a jelei?

  • Fájdalmas csomók keletkeznek a mell különböző területein.
  • Nagyobb, összefüggő megkeményedett szövetrész alakul ki.
  • Bőrpír jelenhet meg a mellen.
  • A mell, a mellbimbó ödémás megnagyobbodása tapasztalható.
  • A tejcsatorna záróizmai begyulladhatnak.
  • A hirtelen felszökő, magas láz, mely gyengeséggel és rossz közérzettel jár együtt haladéktalan segítséget igényel. A megfelelő segítség rövid idő alatt gyógyulást eredményez.

A baba akkor szopik ügyesen, ha jól tudja száját a mell megfelelő részére tapasztani, és kellő erősségű vákuummal tud szívni. Így nem okoz sérülést, egyúttal megfelelő módon ingerli a mellet, ami segíti a hatékony tejképződést. A jó szopási technikának meghatározó szerepe van az artikulációs izmok fejlődésében is. Ha a mama megfelelő technikával teszi mellre a babát, akkor segít neki ellazulni, így csak az evésre kell figyelnie. A különböző szoptatási pozíciók közül egyénre szabottan kell kiválasztani azokat, amelyek a mamának és a babának is kényelmesek. A megfelelő helyzet megtalálása a mellgyulladás esetén felgyűlt tej kiürítésében is segíthet.

(Forrás: www.varandosmasszazs.hu)

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink