Az elhízott férfiak spermája rosszabb minőségű?

A tudósok ötezernél több, Skóciában élő férfi ondómintáját elemezték, majd az eredményt összehasonlították a férfiak testtömegindexével (BMI, a magasság és a testsúly hányadosából képezett arányszám). A kutatók úgy találták, hogy az optimális 20 és 25 közötti BMI-értékkel rendelkező férfiak spermája jobb minőségű volt, mint az ennél nagyobb testtömegindexű, túlsúlyos társaiké.

Az elhízott férfiaknak 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel volt kevés az ondója, valamint 40 százalékkal emelkedett a rendellenes spermiumok kockázata Shayeb vizsgálatai szerint.

Az elhízás káros hatását az okozhatja, hogy a zsírszövetek befolyásolják a nemi hormonok lebontását, ezáltal az ondósejtek képződésének folyamatát is - vélik a kutatók. A test hőmérséklete is hatással van a hímivarsejtek termelődésére: a legkedvezőbb számukra a normál testhőmérsékletnél két Celsius fokkal alacsonyabb hőmérséklet, a zsírszövetekben viszont több hő termelődhet.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a férfiak fittsége és egészsége egyértelmű összefüggést mutat termékenységükkel.

(MTI)

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink