Babakonyha: sütőtökös finomságok
Várszegi Viktória
2015. október 13.

Főzve-sütve egyaránt adhatjuk csemeténknek, de kombinálhatjuk burgonyával, almával, sárgarépával vagy körtével, tejjel/anyatejjel keverve pedig turmixot is készíthetünk belőle. Egészséges, könnyen emészthető és finom! :)

Sütőtök magában - 6 hónapos kortól:

Süssük meg a tököt, majd vágjuk ki a héjából és törjük pépesre. Ha kihűlt, keverjünk hozzá egy kis anyatejet, úgy kínáljuk a babának. Később megpróbálhatjuk tej nélkül, önmagában adni, a legtöbb gyerkőc szívesen fogadja így is.

Sütőtök almával - 6 hónapos kortól:

A fentebbi módon készítsük el az alma-, illetve a sütőtökpépet, majd
– ha ivóléként szeretnénk adni: két-két evőkanállal keverjünk össze a lehűlt pépekből és adjunk az így kapott egyveleghez egy deciliter felforralt, lehűtött vizet vagy babavizet;
- ha püréként tálalnánk: szintén nagyjából két-két evőkanál alma- és sütőtökpépet keverjünk össze, és adjunk hozzá némi anyatejet vagy felforralt, lehűtött vizet (persze jóval kevesebbet, mint az előbbi esetben).

Körtés sütőtökpüré - 7-8 hónapos kortól:

Pucoljuk meg, csumázzuk ki és vágjuk kisebb darabokra a körtét, majd turmixoljuk össze az előre elkészített sütőtökpürével.

Banános sütőtökpüré - 7-8 hónapos kortól:

Az apró darabokra vágott, pépesített banánhoz adjuk hozzá az előre elkészített sütőtökpürét, majd turmixoljuk össze őket.

Répás sütőtökpüré - 7-8 hónapos kortól:

Hámozzunk meg, majd vágjunk apró kockákra két szál sárgarépát és 40 dkg sütőtököt. Pici vízzel, fedő alatt pároljuk puhára a zöldségeket, végül pedig turmixoljuk össze őket.

Rizses-sárgarépás sütőtökpüré - 7-8 hónapos kortól:

A sütőtökpürét a szokásos módon elkészítjük (sütőben puhára sütjük, majd villával vagy botmixerrel pépesítjük), a rizst puhára főzzük, pépesítjük és összekeverjük a sütőtökpürével, végül pedig belereszeljük a sárgarépát.

A sütőtökről

Miért olyan egészséges?
Gazdag A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C- és E-vitaminokban; folsavban(!); rengeteg hasznos ásványi anyag - kálium, mangán, foszfor, vas és réz – található benne.

Minden életkorban ajánlott:
- A benne található antioxidánsoknak és karotinoidoknak fontos szerepük van a daganatos és a szív- és keringési betegségek megelőzésében;
- sejtmegújító hatásának köszönhetően gyorsítja a beteg/sérült nyálkahártya regenerálódását, jó szolgálatot tehet influenza-szezon idején;
- magas káliumtartalma miatt természetes vérnyomáscsökkentőként és vízhajtóként működik;
- csökkenti az érelmeszesedés, férfiaknál a prosztatabetegségek kialakulásának kockázatát;
jót tesz a bőrnek (A-vitamin, gyümölcssav).

A bőrünk is meghálálja… akár pakolásként is használhatjuk:
Hozzávalók: egy kisebb sütőtök, egy evőkanál mandulaolaj, kb. 2 dl joghurt és egy citrom.
Elkészítés: vágjuk fel a sütőtököt (a héját és a magokat is távolítsuk el, csak a gyümölcshús maradjon), majd főzzük puhára. Még melegen törjük össze, illetve adjuk hozzá a mandulaolajat, a citromlevet és a joghurtot.
Pakolás: várjuk meg, hogy kihűljön az így kapott keverék, majd vigyük fel az érintett területekre (arc, test, akár haj). A tízperces hatóidő elteltével alaposan mossuk le (zuhany, hajmosás, stb.), ezután a szokott módon gondoskodjunk a bőr (és haj) hidratációjáról. (Forrás: Vitaminsziget.hu - Sütőtökös bőrfényesítő pakolás.)

A receptekre vonatkozó (adhatósági) ajánlások szigorúan tájékoztató jellegűek, nem pótolják a védőnővel, gyermekorvossal történő konzultációt!

Kapcsolódó cikkeink