Babamozi

Hogyan működik a 4D ultrahang?

A kétdimenziós ultrahangnál egyszerre egy síkmetszet látható, háromdimenziós felvétel esetén egyszerre több síkot „tapogat” le, majd rak össze egy képpé a gép. A 4D ultrahanggal pedig háromdimenziós felvételeket láthatunk gyorsan egymás után, ugyanis az IDŐ a negyedik dimenzió! Attól függően, hogy mikor végzik a vizsgálatot, láthatóvá válnak a fejlődő gyermek grimaszai, arcvonásai, ahogy rúg, fordul vagy alszik; filmfelvétel és néhány fotó is készül emlékbe. A leendő szülők általában gyermekük nemére – szinte biztos az eredmény! - és arcvonásaira kíváncsiak a leginkább.

Miért ajánlott?

A babamozi pszichikailag is kedvező hatású. Sok nőben ilyenkor tudatosul igazán, kit is hord a szíve alatt, az apáknak pedig lehetővé teszi, hogy közelebb kerüljenek születendő gyermekükhöz.
Nemcsak a pozitív lelki élmények miatt fontosak ezek a vizsgálatok, orvosi szempontból is felbecsülhetetlen a szerepük, hiszen segítségükkel pontosan követhető a baba fejlődése. Lehetővé teszik a bonyolultabb szervek – agy vagy szív – pásztázását is, mert a CT-hez hasonló rétegfelvétel elkészítésére is alkalmasak.

Mikor érdemes elvégeztetni?

A négydimenziós ultrahangvizsgálat bármikor végezhető a terhesség alatt - semmilyen káros hatással nem jár – ugyanakkor a kapott képek minősége és információtartalma eltérhet annak függvényében, mennyi idős a várandósság. A 10. hét előtt nincs magzatmozgás, ilyenkor a két- és háromdimenziós ultrahang a megfelelő diagnosztikai eszköz, később bármikor végezhető, de érdemes várni addig, amikor már határozott mozgásokat (pl. bukfenc) végez a baba.         
 

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink