Bombaalak szülés után? Nagy a nyomás a kismamákon...

Nagy-Britannia kormányzati képviselői azt tanácsolják, hogy a kismama-rendeléseken mindenféle alakú és méretű nőkről kellene, hogy legyenek kiakasztva képek, nem csupán szupermodellként kinéző anyukákról.

Jenny Willott liberális-demokrata miniszter szerint a különféle magazinok fotósai hamis képet állítanak fel a kismamák számára azzal, hogy a frissen szült hírességeket tökéletes alakkal ábrázolják, ezáltal valamennyi nemrégiben szült nőt arra késztetve, hogy minél előbb kezdjenek diétázni, ahelyett, hogy arra figyelnének, hogy minél erősebb kötelék alakuljon ki köztük és a gyermekük között.

A kormány Esélyegyenlőségi Hivatala által kiadott riport arról is beszámolt, hogy a gyerekek testképzavarral kapcsolatos szorongásainak gyökerei mindig az anyákban keresendőek, mivel a nőkön állandó a nyomás azzal kapcsolatban, hogy vékonyak legyenek, és akik hagyják, hogy mindez eluralkodjon rajtuk, azok nem csak maguknak, de gyermeküknek is ártanak ezzel. 

A szülés utáni hónapoknak nem szabadna arról szólniuk, hogy ismét felvehessük a régi farmerünket, sokkal inkább arról, hogy mind a kismama, mind az újszülött a lehető legjobb egészségi állapotban legyen, ebben pedig legtöbbet a védőnők és a szülésznők tudnak segíteni. A jelentést készítő Susie Orbach pszichoanalitikus, illetve Holli Ruben testkép-szakértő egyaránt arra figyelmeztetnek, hogy a testsúlya miatt szorongó kismamában levő feszültséget az újszülött is átveszi, és később ő maga is hasonlóan szorongani fog a saját kinézete miatt. Ezért is lenne tehát fontos, hogy legalább a terhesrendeléseken várakozva, vagy később, a gyermekrendelésen járva a kismamák ne csak tökéletes alakú anyukákról készült fotókkal szembesüljenek, hanem különböző testsúlyú, ám boldog és egészséges kinézetű gyermekes nőket is láthassanak.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink