Császármetszés: a Misgav–Ladach módszerről
Várszegi Viktória
2012. október 2.

Időről időre felmerült a kérdés, hogyan lehetne a császármetszést a szülő nő számára kevésbé megterhelő módon, kevesebb kockázattal, egyszerűbben, illetve olcsóbban elvégezni.

A manapság rutinszerűen alkalmazott kíméletes technika egyes elemei már korábban is ismertek voltak a műtéti gyakorlatban, de elsőként a jeruzsálemi Misgav Ladach Kórház professzora, Stark doktor és kollégái alkalmazták őket együttesen, illetve kellően nagy mintán. Ezzel bizonyították, hogy az akkor még világszerte elfogadott (mára elavultabb) műtéti technika számos lépése hátrány nélkül elhagyható a beavatkozás során, ráadásul mindez a beteg számára rengeteg előnnyel is jár. A módszert a neves orvosprofesszor a munkahelye után, Misgav-Ladach-féle technikának nevezte el.

Hogyan történik?

A has megnyitása után a zsírt csak érmentes területen, középen vágják át, ügyelve arra, hogy a hashártya felett található erek és idegek ne sérüljenek meg, ezután szétválasztják az egyenes hasizmokat, mindez szike használata nélkül, ujjal tágításos módszerrel történik. A beavatkozást végző orvos mindvégig figyel arra, hogy a hasizmokat tápláló erek ne sérüljenek meg. A méhen egy mindössze pár centiméteres bemetszést ejtenek, az így keletkezett nyílást tompán tágítják, hogy kiemelhessék a babát és a méhlepényt - a műtétnek ezen része csupán 4-5 percet vesz igénybe, innentől számítva pedig még körülbelül 10-15 perc van hátra az utolsó öltésig.

Miért kíméletesebb a modern császármetszési gyakorlat?

  • A Misgav-Ladach módszer alkalmazásával sem a hashártyában futó erek és idegek, sem az egyenes hasizmok nem sérülnek.
  • A hashártya kvázi magától gyógyul, nincs szükség – szemben a hagyományos műtéti technikával – arra, hogy mesterségesen egyesítsék őket. Mivel nincsenek varratok, nincs elhúzódó sebgyógyulás, stb., az összenövések kialakulásának kockázata is minimálisra csökken.
  • Gyors felépülés, lényegesen kevesebb fájdalom vagy egyéb komplikáció kíséretében.
  • A beavatkozás után néhány órával már felkelhet a kismama, és semmi akadálya, hogy innentől ő lássa el gyermekét.
  • Maga a műtéti idő is rövidebb, ráadásul a beavatkozás költségei is jóval alacsonyabbak, mint a hagyományos császármetszésé.

Kapcsolódó cikkeink