Egy kis farmertörténelem – nem csak kismamáknak
Várszegi Viktória
2013. szeptember 18.

Legutóbb azt ígértem, hogy segítek az őszi ruhatár összeállításában. Kezdjük az alapokkal, jöhet a farmer!

Azt hiszem, farmerja mindenkinek van. Egy legalább. De vajon mitől oly népszerű a farmer? És egyáltalán, milyen múlttal rendelkezik ez az anyag, amelyet az idei őszi divat újra felkarolva előhozakodott a biztos farmernadrágok mellé a farmeringekkel és farmer ingruhákkal, tunikákkal. Alig várom, hogy visszatérjenek a farmertáskák.

Hinnéd vagy sem, a farmer pályafutását munkaruhaként kezdte az 1900-as évek elején, hiszen strapabíró és kényelmes. Az ötvenes években aztán a lázadók szimbóluma lett, itthon a nyugaté, a romlott nyugaté. Aztán hála a divatguruknak a ’90-es évek derekán igazi divatcikké avanzsált, napjainkban pedig alig van olyan gardrób, melyben ne rejtőzne egy-kettő, de inkább tizenkettő. A kicsivel több, mint száz éves találmányt kezdetben magas derék, egyenes szár és indigókék szín jellemezte, evolúciója után a kék – és egyéb színek – minden árnyalatában pompázik, koptatás, cipzárak, szegecsek, karmolások, szaggatások, foltok díszítik, úgyhogy ember legyen a talpán, aki képes pillanatok alatt dönteni, hogy melyik fazonú farmert válassza magának.

A gyártók – kezdetben a Levi’s és Lee, majd számos más farmerárura specializálódott cég – hamar adaptálták a kedvelt darabot nőkre, férfiakra, gyerekekre, mondhatni minden korosztályra. És már a kismamák sem maradnak ki a szórásból. A gömbölyödő pocakra alakítás hosszú folyamatnak bizonyult, de úgy tűnik mostanra feltalálták a tuti fazonokat.

A kismamák körében elsőként a kantáros farmer hódított, köszönhetően állítható vállpántjainak együtt nőtt – vagyis inkább ereszkedett – a pocakkal. Szerencsére az anyáink idejében divatos kertészfarmer mára már eltűnt, keresve se talál már az ember ilyet. Bár tagadhatatlanul praktikus viseletnek látszik, valljuk be, nem éppen nőies öltözet. A szocializmus ilyen-olyan munkahelyein elment, hiszen akkor senki nem az utolsó divatot követte, de ma már kevés munkahelyen tolerálják, ha az ember – legyen bármilyen állapotban is – egy ilyen édes, cuki játszóruhában jelenik meg..

Szerencsénkre ma már olyan kismamafarmerek és kismamanadrágok kaphatóak, amik nem csak kényelmesek, hanem csinosak is. A köztes, bevarrt rugalmas anyaggal toldozgatott kismamanadrágokról szót sem érdemes ejteni, szerencsére hamar kikoptak, mert gyorsan elkoptak mosás és viselés közben. Övtartó híján gyakorta kellett felfelé húzkodni ezt a fajta nadrágot. A forradalmi újítás a pamutbandázs bevezetése volt, ám első nekifutásra ez sem bizonyult tökéletesnek. A farmerral egybevarrva ugyanis szintén csúszkált lefelé.

Mai ismereteink szerint a speciálisan szabott csípőnadrág a legkorszerűbb kismamafarmer, hiszen könnyen idomul a növekvő pocakhoz a bevarrt bandázzsal és állítható derékrésszel. Ezekben a farmerekben megtalálható dupla pamutbetét nem csak melegít, hanem finoman tartja is a pocakot. A nadrágokon látható gomb és slicc csupán díszítő elem, kényelmetlen cipzárat vagy fémgombokat egyik sem rejt, így nincs, ami nyomja vagy irritálja a pocakot. A derékrész belsejében, akárcsak a gyereknadrágokban, egy állítható gumiöv fut, ami megakadályozza, hogy lecsúszkáljon a nadrág. Sőt, a nadrágoknak megvan az övtartó részük, így egy kényelmes rugalmas övvel rá lehet segíteni a "fenntartásra". A bandázs amúgy rafináltan van a nadrágba varrva, így a terhesség után is hordható marad.

Ma már legalább annyi színű és fazonú farmer közül válogathatnak a kismamák, mint egy normál boltban. És a tapasztalat szerint, a rendkívül kényelmes nadrágok az elasztikus farmeranyagnak és a bónusz derékmelegítőnek köszönhetően függőséget okoznak. Több fiatal anyuka is visszatér szülés után egy-egy farmerét, ekkor már pocak nélkül.

Amikor kismamafarmert választunk, mindig az alapméretünkből induljunk ki, vagyis a nem-terhes konfekció méretből. Ennél nem kell nagyobb, nem kell félni, elég lesz! A farmerpróba során üljünk le, hajoljunk kicsit előre, ha nem érezzük, hogy szorítana derékban (bocs, hasban) a nadrág, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó pár hétig, hónapig nem kell újabb darabra beruházni. A kényelem mellett fontos, hogy jól passzoljon a farmer. Ha combban egy kicsit "hurkásodik", akkor célszerű eggyel kisebbet, vagy egy másik fazont is megpróbálni. Fazonból nincs hiány: egyenes és szűkszárú, koptatott és színes, karmolt és szegecses – minden van már kismamáknak is. Ha terhesség alatt is aktívan dolgozunk, válasszunk egy kevésbé koptatott, díszített farmert, amit akár elegáns felsővel is tudunk hordani. A szabadnapokra pedig jöhetnek a vagány darabok.

És egy jótanács: a farmer hordással fél számot tágul. Ezt egy kismama esetében érdemes amolyan ráhagyásnak meghagyni.

A kismamadivatban partnerünk a b.boom.

Rovatunk korábbi cikkeit itt olvashatod:

Kapcsolódó cikkeink