Elválasztás - hozzátáplálás
Várszegi Viktória
2011. június 28.

Jelek, amelyek arra utalnak, hogy a kizárólagos anyatejes/tápszeres táplálás már nem elégíti ki a pici szükségleteit, itt az ideje megismerkedni a komolyabb harapnivalókkal is:

  • a baba már segítség nélkül is biztonsággal ül;
  • nyelvével nem löki ki automatikusan a szilárd ételt a szájából;
  • élénken érdeklődik a családi étkezések, illetve a különböző, általunk fogyasztott ennivalók iránt;
  • megfogja az ételt, mutató- és hüvelykujjának segítségével képes felcsippenteni azt.

A megnövekedett étvágy önmagában még nem biztos, hogy a szilárd ételek iránti igény jele, egy-egy fejlődési ugrás vagy bizonyos változások a kisbaba életében szintén kiválthatnak ilyesmit.

Kezdetben pépes – méghozzá hígan pépes - ételeket adjunk; tökéletes választás a pépesített zöldség vagy gyümölcs (bébiétel), a főzelék, de sót vagy cukrot soha ne keverjünk ezekhez! A fokozatosság elvét betartva, hetente négy-hat alkalommal kapjon a baba pépeset,de a reggeli tejes étkezéshez - szoptatással vagy cumisüveggel – azonban mindenképp ragaszkodni kellene az első életév végéig. A későbbiekben megpróbálkozhatunk a komolyabb falatokkal is; olyanokkal, mint a villával áttört zöldségek, gyümölcsök vagy a darált csirkemell filé. A kevésbé pépes ételek segítenek a rágás megtanulásában, javítják a beszédkészséget, valamint, ha a gyerkőc idejében találkozik a változatos ízekkel, talán könnyebb lesz megelőzni a válogatósságot is.

Bár sokáig úgy hittük, az ételallergiák kialakulása elleni leghatásosabb védelmet az jelenti, ha minél később találkozik a baba az ilyen szempontból kockázatosabb összetevőkkel – a legújabb kutatások viszont cáfolni látszanak az elképzelést! A lisztérzékenységgel kapcsolatban például bebizonyosodott, hogy megelőzés legjobb módja, ha 5-7 hónapos korban, tehát még a szoptatás ideje alatt - amikor még érvényesülnek az anyatej védőfaktorai – kap lisztes ételt a csecsemő.

A szilárd ételek bevezetése során a folyadékpótlásra fokozottan kell figyelnünk

A csecsemők számára készült gyümölcslevek, illetve a babavíz mellett, az édesítő nélküli teák (gyógynövény vagy gyümölcs) is kiválóan megfelelnek - a hagyományos filteres teákat azonban kerülni kell, sok káros adalékanyagot tartalmazhatnak!

Kapcsolódó cikkünk:

Kapcsolódó cikkeink