Emlékeznek a születésük előtt hallott szavakra a csecsemők
Várszegi Viktória
2014. június 4.

Ha valaki késztetést érez arra, hogy beszéljen méhen belüli magzatával, nyugodtan tegye meg - a legújabb kutatások szerint a baba emlékszik azokra a szavakra, amelyeket születése előtt gyakran hallott. :)

"Úgy véljük, ez kiválóan mutatja, milyen jól alkalmazkodik az agy ebben az életkorban a hangokhoz, tulajdonképpan ez is a korai nyelvtanulás egyik jele" – magyarázta a Proceedings of the National Academy of Sciences korábbi számában megjelent tanulmány társszerzője, Minna Huotilainen, a helsinki Finn Interdiszciplináris Zenekutató Központ kutatója. "Az újszülött nem egy üres vászon, hanem már megtanulta, hogyan beszél az édesanyja és a családtagjai" – tette hozzá.

A kutatók kísérletükben finn magzatok memóriáját vizsgálták úgy, hogy egyetlen szónak tették ki őket. A szó, "tatata", semmit sem jelent finnül, mégis a finn nyelv minden szabályának megfelel. A résztvevő 33 várandós kismama körülbelül fele a terhesség 29. hetétől több százszor hallgatta meg a hangfelvételen rögzített szót. A felvételen a szó néha eltérő középső szótaggal ("to"), vagy eltérő kiejtéssel hangzott el.

Születés után a kutatók képalkotó vizsgálatokkal elemezték a csecsemők agyműködését a szó meghallgatása közben. Kiderült, hogy azok, akik korábban sokszor hallották a szót, fokozott reakciót mutattak rá.

Huotilainen szerint ez a fajta tanulás valószínűleg a terhesség késői szakaszában zajlik le, bár erre nem tértek ki a kutatások.

Kapcsolódó cikkeink