Érvek a szoptatás mellett
Várszegi Viktória
2012. augusztus 4.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a szoptatás, különösen a legalább féléves korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás a baba későbbi életében is komoly védőfaktort jelent bizonyos betegségekkel szemben, sőt egyes kutatások szerint az intelligenciának is jót tesz, vagyis okosít!

"Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium kutatócsoportja jelentős összeget költött arra a vizsgálatra, melyben egészséges újszülöttek szellemi fejlődését tanulmányozták a legkorszerűbb módszerekkel. A kicsinyek anyatejet, tehéntejből készült tápszert vagy szójafehérjékkel gazdagított babatápot kaptak egyéves korukig. Ugyan jelentős különbség a háromféleképp táplált babák között nem volt, azonban az anyatejes kicsik valamivel jobb eredménnyel szerepeltek már a hatodik és a kilencedik hónapos korban. A második helyre a tehéntej alapú tápszer került és a harmadik hely jutott a szójatejjel készült új készítménynek. Ezek az eredmények összhangban vannak azokkal, amelyek rámutatnak, hogy a szoptatás jótékony hatással van a gyermek kognitív képességeinek fejlődésére. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy mindhárom vizsgált csoport fejlődési mutatói a normális értékeken belül voltak, és az anyatejjel táplált gyermekek, valamint a tápszerrel táplált kicsinyek közötti különbség igen kicsi volt" – írja az MTI.

Jó a babának...

- Az anyatej tökéletes arányban tartalmaz zsírt, cukrokat, vizet és proteint, könnyű lebontani, így nem terheli túl a baba fejletlen emésztőrendszerét.
- Az anyatejjel táplált gyermekek pontosan úgy növekednek, ahogy "kell", kevésbé hajlamosak súlytöbblet szerzésére, és kisebb a kockázata, hogy későbbi életük során valaha túlsúlyosak lesznek.
- A fizikai kontaktus nagyon fontos az újszülöttnek (és édesanyjának is), mai tudásunk szerint a szoptatás a korai kötődés egyik kulcsmomentuma.

Jó a mamának...

- Sok energiát követel az anya szervezetétől, ezért elvileg könnyebb a terhesség alatt felszedett kilók leadása – bár meg kell jegyezni, hogy ez nem feltétlenül törvényszerű, vannak, akik a gyakori szoptatás ellenére is tovább gömbölyödnek…
- A rendszeres szoptatás hatására az anyaméh hamarabb visszanyeri eredeti méreteit.
- Csökkenti a mellrák és a petefészek-gyulladás valószínűségét, a későbbiekben pedig a csípőcsonttörés és a csontritkulás kialakulásának kockázatát (a menopauza alatt).
- Könnyebbé teszi az életet: időt és pénzt takaríthatunk meg, nem kell tápszert vásárolni, méregetni, keveréket készíteni és üveget melegíteni az éjszaka közepén, hogy a sterilizációval járó hajcihőről már nem is beszéljünk.
- Megköveteli a pihenőidőt az anya és a baba számára.
- Elősegíti az anya-gyermek kötődést, önbizalmat ad a nőknek.

A szoptatás elmulasztásának esetleges egészségügyi kockázatai

- Kimutatták, hogy a hat hónapos korig nem kizárólag anyatejjel táplált kisbabáknál gyakoribbak a fertőző betegségek (beleértve a fülgyulladást, hasmenést és egyéb légzőszervi problémákat).
- Feltételezik, hogy a tápszeres babák hajlamosabbak a hirtelen csecsemőhalálra életük első évében.
- A gyermek egész további életére hatással lehet a szoptatás mellőzése, a szakemberek úgy gondolják, hogy az 1-es típusú cukorbetegség, az asztma vagy az allergia kialakulásában is szerepet játszat a mulasztás. 

Kapcsolódó cikkeink