Érzékeny mellbimbók
Várszegi Viktória
2011. január 12.
  • Az érzékenység enyhül, ha a baba a helyes technikával szopik és a mellbimbóval együtt a bimbóudvar nagy részét is bekapja - helyes mellretétel után a különbség egyből érezhető.
  • A baba igényeinek megfelelő időközönként szoptassunk, és próbáljunk a nehézségek ellenére is lazítani, mivel a szorongás rossz hatással lehet a tejleadó-reflexre. Megoldás lehet, ha a szoptatás megkezdése előtt kézzel kifejünk egy kis tejet, hogy beinduljon a tejleadás, így elkerülhetjük, hogy a baba erősebben harapjon rá a mellbimbóra, mert abból nem jön elég gyorsan a tej.
  • Ha a mellbimbók nagyon érzékenyek, segíthet, ha más-más testhelyzetben szoptatjuk meg a babát, így nem mindig ugyanazon a ponton éri a mellbimbót a nyomás.
  • A szoptatás befejeztével fejjünk ki pár csepp tejet és gyengéden kenjük rá a mellbimbóra. Az anyatej természetes hámosító, ráadásul gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
  • A mellbimbókat nem kell letörölni szoptatás után, legjobb, ha egyszerűen csak hagyjuk megszáradni őket.
  • Bimbóvédő használata nem javasolt érzékeny vagy gyulladt mellek esetén. A problémát nem szünteti meg - mit több, egyenesen elmérgesítheti - mivel a bimbóvédőkkel nehezebben sajátítja el a megfelelő szopási technikát a baba.
  • Kerülni kell a szoros melltartók és műszálas holmik viselését, gátolják a bőr szellőzését.
  • Cseréljük gyakran a melltartóbetétet, a nedves, meleg környezet kedvez a gombák elszaporodásának.
  • Kerüljük az összehúzó hatású, gyógyászati kenőcsök használatát, továbbá az olyan kozmetikumokét, melyeket szoptatás előtt el kell távolítani a bőrről. A mellbimbók szappanos tisztítása sem javasolt. A mellek és mellbimbók tisztán tartására legmegfelelőbb módszer a langyos vízzel történő óvatos lemosás.
  • Az igénybevett mellbimbókat szoptatás után gyöngéden bekenhetjük lanolinnal, ez csökkentheti a fájdalmat.
  • A pihenés, az egészséges étkezés és a megfelelő folyadékpótlás is segít a regenerálódásban. Ha a mellbimbók nagyon érzékenyek, kérdezzük meg orvosunkat, milyen fájdalomcsillapítót használhatunk. Vannak ugyanis olyanok (pl. aszpirint tartalmazó készítmények), amik veszélyesek lehetnek a babára.

Ha az érzékenység nem múlik el, vagy többheti fájdalommentes szoptatás után hirtelen jelentkezik, elképzelhető, hogy a fájdalom hátterében szájpenész áll...

A szájpenész a szájnyálkahártya gombás fertőzése, ami könnyedén átterjedhet a mama mellbimbójára is. A betegséget a baba szájüregében, nyelvén, ínyén megjelenő fehér foltok jelzik, de a popsi bőrén is megmutatkozhat olyan kiütések formájában, melyek sima popsikenőcs használatával nem múlnak el. Fertőzés jelei a mamán: kivörösödött, viszkető, pikkelyes, vagy száraz bőr, illetve a terület érzékenysége.

Kapcsolódó cikkeink