Férfimeddőség – az életmód is terméketlenné tehet
Várszegi Viktória
2017. október 18.

A meddő párok közel felénél a férfi, vagy a férfi is a gyermektelenség oka. A romló tendenciáért többek között az életmód is felelős – hívja fel a figyelmet Dr. Kopa Zsolt, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika Andrológiai Centrumának vezetője.

Fotó: Bigstock

Az andrológus és urológus szakorvos hangsúlyozza: a meddőség egyre gyakoribb probléma. Hazánkban mára minden ötödik párt érint, egyharmaduknál kizárólag a férfi, míg 20-25 százalékuknál mindkét fél érintett. A meddőség arányának növekedésében óriási szerepe van annak, hogy a férfiak nemzőképessége folyamatosan csökken.

A férfimeddőségért a mozgásszegény életmód, az egészségtelen étkezési szokások és a túlsúly elterjedése, valamint az alkohol-, a drogfogyasztás és az anabolikus szteroidok használata, illetve a dohányzás tehető felelőssé, de a környezeti hatások is befolyásoló tényezők. Sokan nem tudják például, hogy számos tartósítószerben, csomagolóanyagban kimutatható az ösztrogén (női) hormon, illetve az ösztrogén hatású anyagok jelenléte: ez a bőrön keresztül, a levegővel vagy a táplálékkal jut a szervezetbe, ami szintén csökkentheti a nemzőképességet. Egyes élelmiszerek önmagukban is tartalmazhatnak ösztrogént.

A gyermekvállalás kitolódása is kedvezőtlen hatással van a termékenységre. Akár férfiról, akár nőről van szó, ha reproduktív korának csúcsán fog a családalapításba, jóval nagyobb valószínűséggel lesz szülő, ráadásul a magzati fejlődési rendellenességekre is kisebb lesz az esély. Az első terhesség eléréséhez mesterséges megtermékenyítést végző intézetekben jelentkező nők átlagéletkora mára megközelíti a 38 évet.

A szakember tájékoztatása szerint a férfimeddőség hátterében állhat fejlődési rendellenesség, anatómiai eltérés, genetikai probléma, endokrinológiai vagy érrendszeri betegség, gyulladás, fertőzés, sérülés, korábbi betegség vagy műtét szövődménye, illetve akár bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat. A férfi nemzőképességi zavarok 30 százalékában nem derül ki, mi a valódi ok, ami óriási előrelépés, hiszen tíz évvel ezelőtt ennek aránya még 60-65 százalék volt – ismerteti Dr. Kopa Zsolt.

A nemzőképesség elhízottak esetében testsúlycsökkentéssel, testmozgással, illetve egészséges táplálkozással javítható, a szakember különösen a mediterrán étrend pozitív hatásait emeli ki. Ha ez nem vezet célra, a hormonális és nem hormonális kezeléstől az endoszkópos, illetve a mikrosebészeti műtétekig többféle megoldás is szóba jöhet. Ezek segítségével egyre több férfi nemzőképessége javítható – tájékoztat Dr. Kopa Zsolt. Amikor viszont már semmilyen módszerrel nem tudnak olyan spermiumot izolálni, amivel meg lehet termékenyíteni egy petesejtet, donorsperma felhasználása is lehetséges.

Az andrológus tapasztalatai szerint változó, ki mikor kér segítséget. Akad, aki már a párkapcsolat előtt kivizsgáltatja magát, ám gyakoribb, hogy egy-két év sikertelen próbálkozást követően keresik fel a szakrendelőt. Természetesen – mint a legtöbb szakrendelésre – leggyakrabban ide is a köztudottan egészségtudatosabb nők hozzák el párjaikat.

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, hogy olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kis kép: Bigstock

Kapcsolódó cikkeink