Gyes, tgyás, gyed, családi pótlék – mi változik?
Várszegi Viktória
2012. január 11.

Gyes

A gyes összege idén sem változott, továbbra is 28.500 forint - SZJA mentes, de a megemelt járulékot ebből is vonni fogják, így nettó összege 25.650 forint lesz. Ismét három évig, illetve alanyi jogon jár.

Tgyás, gyed

Mindkét juttatás igénybevételéhez szükség van ún. jogszerző időre, vagyis bejelentett munkaviszonyra, ennek időtartama 365 nap, vagyis a kismamának minimum egyéves bejelentett munkaviszonnyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy kaphasson tgyás-t, a későbbiekben pedig gyed-et.

Tgyás

Az igénylés feltételei:
A terhességi gyermekágyi segély tehát csak azoknak jár, akik a szülést megelőző évben biztosítottak voltak, és a biztosítás fennállása alatt, illetve ennek megszűnését követő 42 napon belül, vagy 42 napon túl, de táppénz folyósítása mellett, valamint a táppénz folyósításának megszűnését követő 28 napon belül szülnek.

Meddig jár?
Az ellátás a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár, ezt a Munka Törvénykönyve szabályozza.

Milyen összegben folyósítják?
A tgyás összege továbbra sincs maximálva, jelenleg is a táppénzszámítás módszere alapján állapítják meg értékét, vagyis a napi átlagkereset 70 százaléka – azonban a 10 százalékos megemelt járulékfizetési kötelezettség ezt a juttatást is érinti, emellett idén januártól megszűnik az alacsony összegű kifizetések utáni adójóváírás rendszere is.

Gyed

Az igénylés feltételei:
A juttatás folyósításának feltételei egyelőre nem változtak, a szükséges jogszerző idő továbbra is minimum 365 nap.

Meddig jár?
Minimum egy, maximum két évig igényelhető az ellátás.

Milyen összegben folyósítják?
A tgyás-hoz hasonlóan, a táppénzszámítás módszere alapján határozzák meg értékét, vagyis a napi átlagkereset 70 százaléka igényelhető, azonban – a terhességi gyermekágyi segéllyel szemben – összege maximálva van, legföljebb havi bruttó 130.200 forint lehet. A változás annyi, hogy az adójóváírást kivezették a rendszerből, illetve magasabb járulékfizetési kötelezettség és SZJA terheli, így nettó értéke – a valamivel magasabb maximális folyósítható összeg ellenére – a többség esetében csökkenni fog.

Családi pótlék

2009. szeptember 1-től a családi pótlék növeli az adóalapot, de a rá eső adót nem kell megfizetni, vagyis nem adóköteles. A személyi jövedelemadó hatályos törvényei szerint, a munkavállaló köteles nyilatkozni a munkaadó felé bármilyen nem adóköteles, de adóalapot növelő, nem a munkáltatójától vagy a bér kifizetőjétől származó jövedelméről (ilyen például a családi pótlék).

Összegét – mint ahogyan évek óta nem – idén sem emelték:

  • 1 gyermekes család – 12.200 forint; egyedülálló szülő esetén – 13.700 forint
  • 2 gyermekes család (gyermekenként) – 13.300 forint; egyedülálló szülő esetén (gyermekenként) – 14.800 forint
  • 3 vagy többgyermekes család (gyermekenként) – 16.000 forint; egyedülálló szülő esetén (gyermekenként) – 17.000 forint
  • Tartósan beteg, illetve fogyatékos gyermek esetén: 23.300 forint; egyedülálló szülő esetén: 25.900 forint