Hormonokon (is) múlik a szoptatás sikere?

A norvég Műszaki- és Tudományegyetem kutatócsoportja 180 terhes nőt vont be vizsgálatába, köztük olyanokat, akiknél koraszülés volt várható. E szüléseket a tesztoszteron férfi nemi hormon magasabb szintje is befolyásolja. Más tényezőket - kort, végzettséget, dohányzást - is vizsgáltak, ám mindig egyértelmű összefüggés volt a szoptatás alacsony aránya és a magasabb tesztoszteronszint között.

Számos oka lehet annak, hogy egy anya méhében feldúsul a tesztoszteron, hiszen a méhlepény csak úgy önti magából ilyenkor a hormonokat. A hormon valószínűleg negatívan hat a mell mirigyes állományának fejlődésére, ezzel hat a szoptatás sikerére - írják a kutatók az Acta Obstetricia and Gynacologica Scandinavica című szaklapban.

Sven Carlsen professzor, a kutatás vezetője szerint egy anya tegye azt, ami boldoggá teszi. Amennyiben nem sikerül a szoptatás, annak valószínűleg megvan a maga oka - mondta a BBC-nek.

(MTI)

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink