HPV: tények és tévhitek

2009. február 28.

Akik ezzel az aggasztó állapottal vagy furcsa új diagnózissal küzdenek, azt ritkán vitatják meg másokkal, hiszen nem tartják valószínűnek, hogy a másik megértené. A mások – a második legjobb barátunk, az unokatestvérünk, munkatársunk vagy éppen szomszédunk – hasonló kényszert éreznek a HPV-jük elhallgatására, hiszen úgy gondolják, hogy nem értenénk meg.

A végeredmény az, hogy nagyon keveseknek nyílik lehetősége a genitális HPV-t a pontos összefüggésébe helyezve azt egy nagyon gyakori vírusnak tekinteni, ahogyan az is. Egy 1997-ben az American Journal of Medicine folyóiratban közzétett cikk szerint az amerikaiak mintegy 74%-a – csaknem minden négyből három – élete valamely időszakában genitális HPV-vel fertőzött volt.

A 15-49 éves korcsoportban minden négy amerikaiból csupán egynek nem volt soha genitális HPV fertőzése.

Való igaz, hogy a genitális HPV a leggyakrabban nem produkál tüneteket vagy betegséget, így a fertőzött személy akár soha nem is tudja meg, hogy fertőzött. Szakértői becslések szerint a szexuálisan aktív amerikaiak közül csupán mintegy 1%-nak van mindenkor látható genitális szemölcse. Ennél jóval több nőnél jelentkezik a HPV fertőzéssel kapcsolatban abnormális kenetvizsgálati eredmény, de számos esetben az egészségügyi szolgáltatók nem magyarázzák el a HPV és a méhnyaki fertőzések közötti kapcsolatot, ezzel tartva fenn a félreértést.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink