HPV: tények és tévhitek
Várszegi Viktória
2009. február 28.

A korlátozó tényező itt az immunrendszer állapota. Dr. Thomas Sedlacek, az ASHA Tudományos Tanácsadó Bizottságának tagja, az Allegheny Egyetem szülészeti-nőgyógyászati adjunktus professzor  szerint, ha az egyén immunrendszere sérült – bizonyos gyógyszerek, HIV fertőzés vagy ideiglenes trauma, például túlzott stressz, súlyos betegség vagy sebészeti műtét miatt – nem biztos, hogy képes megelőzni az újbóli előfordulást. Ha azonban az immunrendszer csak ideiglenesen gyengül le, Az újbóli megjelenés valószínűleg rövid ideig marad fenn.

Az egész életen át tartó újbóli előfordulással kapcsolatos aggály inkább tévhiten alapulhat. Való igaz, hogy jelenleg a genitális humán pappiloma vírusra nincs ismert gyógymód. Vírusként határozatlan ideig marad a fertőzött személy sejteiben – leggyakrabban látens állapotban, alkalmanként azonban tüneteket vagy betegséget okoz, ahogyan arról máshol már szó volt.

Az Albert Einstein Orvosi Főiskola és a Washington Egyetem legutóbbi tanulmányai arra utalnak, hogy a jól működő immunrendszerrel rendelkező emberek zöme végső soron teljes mértékben megszabadul a HPV-től, azt kiirtja. Legalábbis néhány esetben azonban a vírus valóban határozatlan ideig marad a szervezetben, és az immunrendszer gyengülése esetén tüneteket produkálhat.