Idő előtti burokrepedés
Várszegi Viktória
2009. szeptember 20.

Idő előtti burokrepedés gyakorlatilag bármikor előfordulhat, a koraszülések mintegy fele, a normál szülések úgy tíz százaléka kezdődik így.

Idő előtti burokrepedés

Abban az esetben, ha a magzat érett, azaz készen áll a megszületésre, a burokrepedés után magától megkezdődik a vajúdás, majd megszületik a baba. Ha a fájástevékenység bizonyos idő elteltével sem indul be, általában oxitocin infúzióval, vagy a méhszájra felhelyezhető prosztaglandin-tartalmú zselével próbálják elősegíteni a méhösszehúzódásokat, sikertelenség esetén pedig császármetszést alkalmaznak.

Okai lehetnek

  • A méhnyak gyulladása. A tartósan fennálló, gyakran tünetmentes fertőzések ( pl. Chlamydia) gyulladáshoz vezetnek, ezért is fontos a várandósság elején, ill. közben a rendszeres és gondos hüvelykenet vizsgálat. 
  • Túl sok magzatvíz, ikerterhesség vagy a méhszáj korai kinyílása.

Köldökzsinór előreesés

Ha a burokrepedés megelőzi a pici fejének a szülőcsatornába való leereszkedését, és előfordulhat, hogy a köldökzsinór a baba buksija elé, a hüvelybe csúszik. A köldökzsinórra nehezedő súly (baba feje) veszélybe sodorhatja az apróság oxigénellátását, ebben az esetben is a császármetszés jelenti a megoldást. 

Ha elment a magzatvíz…

Vagyis, ha burokrepedés történt, de fájások még sehol, irány a kórház! Akkor, ha a kismama érez is valamit hüvelyében, az a legjobb megoldás, ha mentővel viszik őt kórházba, fekvő testhelyzetben.

Viszonylag ritka rendellenességről van szó, a köldökzsinór előreesés kb. 300 szülésből egyszer következik be. 

Kapcsolódó cikkeink