Ingyenes telefonos alkalmazás kismamáknak

2014. április 3.

Császáros anyukáknak nyújt segítséget a Debreceni Egyetemi Klinikán bemutatott "Sebvédelem császármetszés után" elnevezésű, ingyenes telefonos alkalmazás:

A császármetszés a leggyakrabban végzett hasi beavatkozás; évente mintegy százezer szülés van ma Magyarországon, ezek harmada műtéttel végződik. A 10-12 centiméteres vágással a hason pedig a szülést követő 24-72 óra különösen sérülékeny időszak.

Ezért a sebkímélő mozdulatokat bemutató telefonos alkalmazás az orvosi szakmai tanácsokkal együtt a kismamák életét könnyíti meg – fogalmazott Juhász Alpár Gábor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa az alkalmazás ünnepélyes átadásán.

Földiné Szőke Sarolta négy éve a debreceni szülészeti klinikán császármetszéssel hozta világra gyermekét. Tapasztalatai szerint az első néhány napban minden mozdulat nehezére esik az anyukának, megerőltető felkelnie, a babát nem tudja segítség nélkül megfelelően ellátni. A tehetetlenség érzete beárnyékolhatja a babával töltött korai időszakot. Ezért született az ötlet, hogy – tapasztalataikat hasznosítva – gyógytornász férjével együtt kisfilmeken mutatják be a sebkímélő mozdulatokat.

- Saját tapasztalataim, más anyukákkal folytatott beszélgetések és a császármetszések magas száma arra ösztönöztek, hogy segítsek. Ezért először elindítottam a www.csaszarosanyuka.hu című honlapot, amivel átfogó információkat szeretnék nyújtani az anyukáknak. Majd férjemmel megírtuk könyvünket a császármetszés utáni felépülésről: "Hogyan legyünk túl a nehezén? Császármetszés után a kórházban és otthon". Kötetünk egyik fejezetét dolgoztuk át ingyenes telefonos alkalmazássá – mondta el Földiné Szőke Sarolta.

Az okostelefonra ingyenesen letölthető alkalmazás a császármetszés utáni sebkímélő mozdulatokra tanítja meg az anyukákat a műtét utáni első mozzanatoktól (fordulástól az ágyban, sebkímélő felkelés, lefekvés, biztonságos köhögés) a hazamenetelig (beszállás az autóba, kiszállás az autóból). Mindezt részletes magyarázatok, képgaléria és kisfilmek teszik könnyen érthetővé. A telefonos alkalmazás révén az édesanya meg tudja tanulni, hogyan védje a sebet a megerőltetéstől, így gyorsabb lehet a felépülés császármetszés után.

A március 11-i hivatalos bemutatón egy szombaton császármetszésen átesett anyuka telefonjára töltötték fel hazánkban elsőként a kismama gyógyulását segítő mobilalkalmazást.

Forrás: Debreceni Egyetem

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink