Kafeteria - a családi kasszát is érintik a változások
Várszegi Viktória
2012. április 12.

Családi pótlék utalványban?

A napokban olyan hírek is felröppentek, melyek szerint a kabinet azt tervezi, hogy a családi pótlékot is Erzsébet utalvány formájában fizetné ki a családoknak (készpénz helyett!). Az elképzelés óriási vihart kavart, rengeteg civil szervezet, köztük a Magyar Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete is tiltakozott ellene - vélhetőleg ezek a tervek lekerültek a napirendről.

8 milliárdos pályázat családi és munkahelyi napközik létesítésére

Jelenleg 130 százalékos kihasználtsággal üzemelnek a bölcsődék. A családi napközik, illetve az egyéb magánintézmények viszont meglehetősen borsos áron, átlagosan 40-50 ezer forintos havi térítési díj mellett érhetőek el, de Budapesten ennél magasabb összegekkel is lehet találkozni, a fővárosban akár 70-80 ezer forintot is elkérhetnek a szülőktől havonta - érthető módon az alternatív napközik, legalábbis ebben a formában nem jelentenek széles körű megoldást. A kabinet ezen is szeretne változtatni, ennek értelmében pályázatot írt ki családi és munkahelyi napközik létesítésére – mindez rövid időn belül jelentősen csökkentené az alternatív napközikben fizetendő térítési díjakat.

A szakma örömmel fogadta a kormány utóbbi elképzelését, ugyanakkor kifejezte aggodalmát is az ellátás színvonalával kapcsolatban, hiszen jelenleg nem köti a törvény felsőfokú végzettséghez a családi napközik üzemeletetését.

A Magyar Nemzet és az Index.hu értesülései nyomán.