Ki gondolná?
Várszegi Viktória
2011. február 15.

A spermiumok…

Sokáig készülődnek a bevetésre

Köztudott, hogy a férfiak szervezete folyamatosan állítja elő az ivarsejteket, de az már kevésbé, hogy mindez nem egyik pillanatról a másikra történik; több mint két hónap szükségeltetik ahhoz, hogy a herékben található ősondósejtből érett ondósejt váljék.

Napokig életképesek

A női szervezet ideális környezetet jelent a hímivarsejtek számára, akár napokig is képesek életben maradni a szaporítószervekben (kivéve a hüvelyt, mert annak speciális, az ondósejtek számára gyilkos kémhatása néhány órán belül elpusztítja őket).

Ritkán úsznak egyenesen

Hiába tűnne logikusnak, az ondósejtek nem előre úsznak, jobbára körkörösen tekeregnek és csak sodródnak a cél felé.

Nem csak rajtuk múlik…

A legújabb kutatások szerint a női szervezet válogat az ondósejtek között; vagyis mielőtt engedélyezné a fogantatást, meggyőződik a másik fél biológiai kompatibilitásáról. Ez utóbbi elmélet magyarázatot jelenthet arra a kérdésre is, miért akadnak olyan párok – nem is kevesen – akiknél a meddőségi kivizsgálás során mindent rendben találtak, elvileg semmi akadálya a teherbeesésnek, mégis gyermektelenek maradnak (tisztázatlan eredetű meddőség).

Mozdulatlanul is képesek a megtermékenyítésre

Persze mindez csak speciális körülmények között igaz; a mesterséges megtermékenyítés során gyakran megsérül az ondósejt farka, ez azonban nem jelent problémát, hiszen a spermium fejében található örökítőanyagé a főszerep, az odajutás fáradalmait ezesetben megspórolják a hímivarsejteknek.

Meglepő tények az ondófolyadékról…

Természetes antidepresszáns

Az ondóban található vegyületek nagy része felszívódik a hüvely falán keresztül, melyek közül - több is – jótékony hatással van a női szervezetre; az ondó természetazonos hangulatjavítóként viselkedve csökkenti a depresszióra való hajlamot, illetve a benne található női nemi hormonoknak köszönhetően stimulálja a peteérést.

Több mint ötvenféle vegyületet – köztük női nemi hormonokat – is szép számmal találni benne

Rendkívül érdekes az ondófolyadékban található hangulatjavító anyagok viszonylag nagy mennyisége, ezek közül az egyik legismertebb antidepresszáns a szerotonin elnevezésű szorongásoldó. De tartalmaz oxitocint (hangulatjavító), prolaktint (antidepresszáns), melatonint (alvást segítő anyag), stb., valamint tüszőérést segítő (FSH) és lutainizáló hormont.

Kapcsolódó cikkeink