Kisgyermekkori allergia – megelőzés
Várszegi Viktória
2010. március 6.

Az anyatejes táplálás valóban segíti a csecsemő- és gyerekkori allergia megelőzését, de néhány korábbi tanács hiedelemnek minősül az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiájának irányelvei szerint.

Az iránymutató főbb pontjai:

  • nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a fent felsorolt ételek fogyasztását mellőző szoptató anyák gyerekeinek csökken a kockázata az allergia kifejlődésére;
  • azoknál a csecsemőknél, akik családjában előfordult már allergia, a legalább négy hónapos kizárólagos szoptatás csökkentheti a tehéntej által kiváltott kiütések és allergia esélyét;
  • a legalább három hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás védi a babákat a ziháló légzés kialakulásától, de az nem bizonyított, hogy nagyobb gyerekkorban is megelőzi-e az asztmát;
  • szerények a bizonyítékai annak, hogy a nem kizárólagosan szoptatott érzékeny babák kiegészítő táplálását hipoallergén ételekkel kellene-e megoldani;
  • nincs bizonyíték arra, hogy a szójaalapú ételek megelőznék az allergiát - nincs meggyőző bizonyítéka, hogy olyan ételek bevezetésének későbbre halasztása a kicsiknél, mint a tojás, hal, mogyoróvaj, megelőzné az allergiát.

A szilárd táplálék bevezetésével azonban érdemes megvárni a négy és hat hónap közti kort. A szoptató anyák mogyoróra vonatkozó tilalmának korábban a torontói egyetemen dolgozó Peter Vadas kutatási eredménye volt a hivatkozási alapja. Ő úgy találta, hogy a kismamák tejébe átjut a mogyoróból származó fehérje. Ám Vadas is csak akkor javasolja az anyáknak a mogyoró teljes elhagyását, ha a családban előfordult már allergia.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink