Kismamák, figyelem!

Az intézet a Bécsi Egyetem Táplálkozástudományi Tanszékével közösen egy olyan kutatásba kezd, amelynek célja, hogy bebizonyítsák: a hasznos bélbaktériumok, azaz a probiotikumok fogyasztása már csecsemőkorban hozzájárulhat az ekcéma, az asztma és a szénanátha elkerüléséhez. Réthly Lajos, a program vezetője szerdán hangsúlyozta: nincs semmilyen kockázata a kutatásnak.

Réthly Lajos elmondta: az európai lakosság legalább 20 százaléka allergiás valamire, sőt, egyes becslések szerint ez az arány már 30 százalékos. Ennél is nagyobb az allergia kockázata azoknál a gyerekeknél, akiknek valamelyik szülője már allergiás. Az ilyen gyermekek felének esélye van rá, hogy allergiás legyen.

A szakember elmondta azt is: számos kutatást végeztek már a világon annak érdekében, hogy hogyan lehetne mindezt megelőzni. A vizsgálatok például bebizonyították, hogy nem hatásos, sőt inkább káros az a módszer, miszerint a várandós kismamák igyekeznek elkerülni minden olyan élelmiszer fogyasztását, amely allergiát okozhat.

Az anyatej fontos szerepet játszik

Az viszont egyértelmű, hogy az anyatej szerepe ebből a szempontból is nagyon fontos. Például egy tavaly publikált holland kutatás szerint azoknál a gyermekeknél, akiknek édesanyja már a terhesség utolsó heteiben és a szoptatás első 4 hónapjában is probiotikumot szedett, nem alakult ki az ekcéma - tette hozzá.

Olyan kutatás viszont még sehol a világon nem volt, mint amilyenre most az OGYEI a bécsi kutatókkal együtt készül, tehát a probiotikum és az anyatej közös hatásainak vizsgálatára. A szakember ehhez kéri azoknak a kismamáknak a segítségét, akik vagy maguk allergiások, vagy a születendő gyermek közvetlen családban előfordult már allergia.

A kutatásban résztvevő szoptatós mamák naponta ingyen kapják a csecsemőknek szánt probiotikumot por alakban. Az OGYEI mindössze annyit kér, hogy a szoptatás első és negyedik hónapjában vizsgálati célra 20-20 ml anyatejet kaphassanak. Jelentkezni a többi között az OGYEI honlapján, a www.ogyei.hu-n lehet.

A kutatáshoz a por alakú probiotikumot a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet biztosítja.

Forrás: Hírszerző

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink