Köhögés
Várszegi Viktória
2011. január 6.

A száraz, túlzottan meleg levegőjű helyiségekben kiszáradnak a légutak nyálkahártyái, amely már önmagában köhögésre ingerlő, ráadásul – példának okáért ha épp valamilyen náthás megbetegedés is fennáll – jóval nehezebb felköhögni a lerakódott (beszáradt) sűrű váladékot, mintha hozzávetőleg ideális légköri viszonyok uralkodnának otthon. Megelőzésképp gondoskodjunk a lakás megfelelő párásításáról – ez nagyjából 60 százalékos páratartalmat jelent – illetve az ideális hőmérsékletről, amely mindössze 20-22(!) fok.

A náthás/influenzás kisgyermekeknél nem ritka, hogy hányásba torkollik egy-egy köhögési roham, vagy adott esetben egy egész éjszaka így telik el. Ennek két oka van, egyfelől az állandó köhögés ingerli a pici gégéjét, másrészt a gyomorba lefolyó gennyes (orr)váladék vált ki ilyen reakciót (hányás/hasmenés).

Mi a teendő?

Soha ne hagyjuk magára – legfőképp éjszaka – a beteg gyermeket! Nem biztos, hogy felébred arra, hogy hányt, és fennáll a veszélye, hogy belélegzi saját hányadékát! Maradjunk mellette, gondoskodjunk a váladék alapos leszívásáról (orrszívó), és készítsünk be némi hűvös teát vagy más folyadékot, hogy elejét vegyük a légutak nyálkahártyájának kiszáradását.

Amit NE tegyünk!

A meleg inhaláció manapság már nem ajánlott, a porlasztott hideg levegő belélegeztetése viszont jót tehet, már ha valamilyen úton-módon rá tudjuk venni csemeténket a gépezet használatára…

A köhögés tüneti csillapítása önmagában még ronthat is a helyzeten! Látszólag enyhülnek a panaszok, a köhögés alábbhagy átmenetileg, de a kiváltó ok - a beszáradt, gennyes váladék a légutakban - továbbra is jelen van, pang, és egyre nehezebb lesz megszabadulni tőle.

Fontos!

Ha egyéb előzmény nélkül, hirtelen tör rá a picire a köhögési roham, illetve sehogy sem marad abba; szinte biztos, hogy belélegzett valamit a gyerkőc! Ez lehet olyan ártalmatlan dolog, mint például a hintőpor, de az is előfordulhat, hogy valamilyen apró tárgy került a légutakba. Ha ilyesmi történne, azonnal mutassuk meg a kicsit fül-orr-gégész szakorvosnak!

Kapcsolódó cikkeink