Kolosztrum: pótolhatatlan védőfaktor az élet kezdetén
Várszegi Viktória
2020. január 20.

A magas energiatartalmú, immunizáló hatású előtej a létező legideálisabb táplálék egy újszülött csecsemő számára: szénhidrátok, fehérjék és antitestek találhatók benne koncentrált formában, emellett könnyen emészthető, hiszen a valódi anyatejjel ellentétben kevés zsírt tartalmaz, így nem terheli túl a baba ilyenkor még rendkívül kicsiny gyomrát. Bár mennyisége megtévesztően kevésnek tűnhet, pontosan elegendő egy néhány napos/órás újszülöttnek.

Fotó: Bigstock

Pótolhatatlan védőfaktor a baba életének kezdetén

Ha csak egy mód van rá, ne mulasszuk el a születés utáni órákban mellre tenni a kicsit; a néhány nappal később termelődő anyatej már magas zsír- és cukortartalommal rendelkezik, viszont kevesebb, a baba egészsége szempontjából kulcsfontosságú védőanyag található benne.

  • Az előtej zsírtartalma meglehetősen alacsony, viszont rengeteg antitest – élő fehérje - alkotja, így hatékonyan képes megelőzni a különböző fertőzéseket. Egyfajta bevonatot képez a baba tüdejének, torkának és emésztőrendszerének nyálkahártyáján, amely gyulladáscsökkentő hatása mellett a kórokozók ellen is megfelelő védelmet jelent.
  • Alacsony zsírtartalmának köszönhetően könnyen emészthető, mindemellett rengeteg, az emésztéshez szükséges hasznos baktériumot tartalmaz, illetve telepít a pici bélrendszerébe.
  • Enyhén hashajtó hatású, ami segíti a mekónium (magzatszurok) kiürülését, így megelőzi a sárgaság kialakulását, valamint a már kialakult betegség esetében meggyorsítja a gyógyulást.

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, hogy olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kis kép: Bigstock