Kórházban is otthonosan?

Ami a kórházi szülés mellett szól

Manapság kórházban is lehet (hellyel-közzel) háborítatlanul szülni; az egyszemélyes vajúdók és szülőszobák – valamint azok felszereltsége, pl. franciaágy, fürdőkád vagy akár a televízió – egészen otthonos körülményeket teremthetnek a kismama és kísérője számára. Ugyanakkor ha valamilyen váratlan szövődmény lépne fel, késledelem nélkül érkezik a segítség - ha mindez otthon történik, annyi idő mindenképp elvész, amíg a kismama eljut a legközelebbi kórházig. Előre nem látható szövődmény pedig bármikor kialakulhat (egy szülés csak akkor nevezhető komplikációmentesnek, miután már lezjalott!); és bár a szülést otthon levezető szakemberek is rendelkeznek bizonyos eszközökkel, mint például CTG vagy oxigénpalack, és – képzettségüknél, tapasztaltságuknál fogva – természetesen ők is felismerik a komplikációra utaló jeleket, illetve képesek újraéleszteni az újszülöttet; ennek ellenére a szülés tárgyi feltételei igencsak korlátozottak a kórházi műszerezettséghez képest.

A hozzáállás a legfontosabb!

Kérdés, hogy az adott/választott kórház valóban lehetővé teszi-e a kismama számára az otthonos körülmények között zajló, felesleges orvosi beavatkozásoktól mentes, mondhatni háborítatlan szülést, mert az alternatív vajúdó- és szülőszobák megléte, illetve a divatos szülést segítő eszközök széleskörű arzenálja sajnos távolról sem jelent garanciát minderre. Ennél jóval lényegesebb a kórházi dolgozók hozzáállása, az intézmény általánosan érvényben lévő szakmai protokollja, valamint az, hogy a mennyire veszik szigorúan ezeket az ajánlásokat.

Ha – mint a kismamák nagy többsége – kórházi szülésre készülünk, nem árt még idejében tisztázni bizonyos kérdéseket:

  • Mindenképp érdeklődjük meg, hogy vajúdás/szülés közben mennyire szabadon változtathatjuk majd testhelyzetünket – sajnos, dacára az alternatív, kék, rózsaszín, stb. szülőszobák sokaságának, a kitolási szak a legtöbb helyen szigorúan ún. kőmetsző, azaz hanyatt fekvő pozícióban zajlik.
  • Ehhez kapcsolódik mindjárt a gátmetszés problematikája; feltétlenül jelezzük, ha gátvédelemmel szeretnénk szülni, ez ugyanis kivitelezhetetlen, ha választott orvosunk rutinszerű gátmetszés mellett segíti világra a kisbabákat.
  • További lényeges kérdés, hogy vajon hányszor és milyen formában történnek majd a vajúdás alatt a vizsgálatok (egyrészt a kelleténél több hüvelyi vizsgálat növeli a szövődmények kialakulásának kockázatát, másrészt felesleges kellemetlenséget okoznak vele a kismamának).
  • A baba megszületését követő eseményeket is beszéljük át orvosunkkal (mellre teszik-e a picit vagy azonnal a vizsgálatok következnek, a szülés után - ha nem lépett fel valamilyen komplikáció - együtt maradhat-e a család, stb.)
  • ...és az olyan "apróságokat" se felejtsünk ki, mint például a borotválásra vagy a beöntésre vonatkozó helyi ajánlások.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink