Rossz hír, hogy a kismamák szervezete bizony másképp működik, mint a babavárás előtt. Az immunrendszer takarék üzemmódra áll, hogy a pocaklakó háborítatlanul fejlődhessen – ha nem így történne, a szervezet idegen betolakodóként viselkedne a babával szemben (aki félig valóban az, hiszen édesapja genetikai állományát is magában hordozza – a szerk.). A természet azonban bölcs, és ügyesen kijátssza az egészséges védekezőképességet, mégpedig úgy, hogy egyrészt megakadályozza a magzat kilökődését, másrészt tompítja az anyai immunválaszt a terhesség alatt nagy mennyiségben termelődő progeszteron hormon segítségével. Többek közt ez utóbbi mechanizmussal magyarázható a babavárás alatti gyakori betegeskedés is… Ennek ellenére távolról sem kell belenyugodni az ismétlődő megfázásokba. Az egészséges életmód, az elegendő pihenés, a megfelelő étrend és a vitaminraktárak – idejében – történő feltöltése sokat segíthet a helyzeten! Ez azonban kemény dió lehet, különösen, ha valaki a terhessége elején jár, és képtelen megenni bizonyos ételeket, vagy egész egyszerűen nem maradnak - a felszívódáshoz - elegendő ideig szervezetében az értékes tápanyagok. De ha azon szerencsések táborát erősíti a kismama, akiket nem kínoz a naphosszat tartó rosszullét, akkor is gondoskodnia kell a (plusz) vitaminbevitelről.
Fontos, hogy kifejezetten várandósok számára ajánlott vitaminkészítményeket válasszunk, nehogy túlterheljük a szervezetünket - ez ugyanakkora bajt okozhatna, mint a baba fejlődésének szempontjából elengedhetetlen vitaminok és ásványi anyagok hiánya.
Tartsuk mindig szem előtt, hogy az energia és a tápanyag különböző fogalmak. Energiatöbbletre csak a várandósság középidejétől fogva lesz szükség – és akkor sem sokkal többre, mint amikor még nem költözött be a baba - a megfelelő tápanyagok viszont már az első pillanatokban elengedhetetlenek!
Fogyasszunk minél több szezonális gyümölcsöt - amellett, hogy finomak, kitűnő természetes vitaminforrások is:
A legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok természetes forrásaival, illetve – a várandósság alatt - ajánlott napi mennyiségével kapcsolatban ITT olvashatsz részletesen!
C-vitaminból soha sem lehet túl sok!
Lévén, hogy vízben oldódó vitamin, nem lehet túladagolni, a felesleges mennyiség egyszerűen kiürül a szervezetből. Természetes forrásai a zöldpaprika, a paradicsom, a különböző saláta- és káposztafélék, valamint a burgonya és a citrom… de csak akkor, ha nyersen vagy párolva fogyasztjuk őket. A citrommal kapcsolatban tudni kell, hogy hő és szabad levegő (!) hatására elveszti C-vitamin tartalmát, ezért soha ne facsarjuk forró teába, és kettévágása után rövid időn belül használjuk fel, ne hagyjuk sokáig állni!