Közös séta a szoptatásért
Várszegi Viktória
2012. augusztus 3.

A nemzetközi La Leche Liga magyarországi szervezete idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját – a szervezet akkreditált szoptatási tanácsadói maguk is olyan édesanyák, akik az LLL elvei alapján szoptatták/szoptatják gyermekeiket, így első kézből nyújthatnak segítséget a nehézségekkel küzdő kismamáknak. A kezdeti kissé rideg fogadtatás után – hisz két évtizeddel ezelőtt nem minden kérdésben egyezett meg a kórházi dolgozók és a liga véleménye – mára 23 szoptatási tanácsadójuk van, 13 támogató csoportot működtetnek, illetve e-mailben és telefonon is segítik a hozzájuk forduló kismamákat, valamint egyre inkább gyakorlattá válik, hogy épp a kórházi dolgozók, védőnők irányítják hozzájuk az ilyen-olyan szoptatásbeli buktatókkal küzdő anyákat.

Aktív tevékenységet folytatnak a szoptatási kedv növelése érdekében, fő céljuk, hogy valóban használható, gyakorlati információkkal segítsék a szoptató anyákat, teszik mindezt bármilyen üzleti érdektől mentes, önkéntes munkán alapuló civil szervezetként. Egyfajta űrt kívánnak betölteni, hiszen az nem kérdés, hogy az anyatej milyen pótolhatatlan védőfaktorokat jelent egy csecsemő életében, de maga a szoptatás – legyen bármilyen természetes táplálási forma - nem mindig megy zökkenőmentesen. A kismamák környezetéből gyakran hiányoznak azok a tapasztalt nőrokonok, akik átsegíthetnék őket a felmerülő problémákon, így sokszor – egyénre szabott útmutatás híján – feladják a küzdelmet. A szervezet hivatásának tekinti, hogy orvosolja ezt a hiányosságot, és személyre szabott tanácsokkal, illetve az éppen szükséges gyakorlati útmutatásokkal segítse át az anyákat a pillanatnyi nehézségeken csakúgy, mint ahogyan azt valaha tették a család szoptatásban jártas nőrokonai.

A La Leche Liga hivatalos honlapján rengeteg, kutatási eredményekkel és több évtizedes gyakorlati tapasztalattal is alátámasztott információ található az anyatejes táplálással kapcsolatban, de telefonos segítséget is nyújtanak, ha szükséges. Olyan édesanyák várják a hívásokat, akik maguk is sikeresen szoptatták/szoptatják gyermekeiket, és akkreditált tanácsadó lévén azzal is tisztában vannak, hogyan kell segíteni a már menthetetlennek tűnő helyzetekben – tudják, hogy a tanácsadáson kívül megértésre és gyengédségre is szüksége van egy friss édesanyának…

Közös séta a szoptatásért:

A La Leche Liga és a Szoptatásért Magyar Egyesület augusztus 4-én, 10 órai kezdettel várja a kismamákat, édesanyákat és minden kedves érdeklődőt a margitszigeti nagy szökőkútnál, a séta a Széchy Tamás Uszoda északi vége melletti játszótérre vezet majd. A rendezvény szlogenjéhez híven ("Értsük meg a múltat, tervezzük a jövőt!"), a szervezők sok szeretettel invitálják meg csoportos beszélgetésükre a nagymamákat is!

Kapcsolódó cikkeink