Látáshiba

2009. július 20.

Ha a baba koraszülött, valamilyen fertőzést kapott vagy oxigénes ellátásra volt szüksége, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki nála a szem fejlődésével kapcsolatos probléma; beleértve a szemtengelyferdülést, a rövidlátást és a kancsalságot. Rizikófaktornak számít az is, ha családotokban előfordultak már súlyosabb látási zavarok, különösen akkor, ha már gyermekkorban jelentkeztek a betegség tünetei.

Baj van?

Aggodalomra ad okot, ha:

  • 3-4 hónapos kor körül még nem követi mindkét szemével a tárgyakat a babóca;
  • nem tudja azonos irányba mozgatni szemeit, ill. nem tudja "pihentetni" tekintetét, szemei ugrálnak;
  • a szemek keresztbe állnak, erősen kifelé vagy befelé tendálnak;
  • a pupilla fehérnek tűnik. 

Bár a teljesen ép látású babáknál is előfordul némi bandzsítás az első hónapokban, ne késlekedjünk túl sokáig – mondván, úgyis "kinövi" -, járjunk a végére mielőbb a dolognak! Annál is inkább, mert ezek a vizsgálatok fájdalommentesek; egy speciális szemcsepp kitágítja a pupillát, és az orvos egy fénynyaláb segítségével állapítja meg a látás élességét, ill. a látáshiba mértékét – magyarán, nem történik kellemetlen, mechanikus beavatkozás. (A babát azonban néhány napig védeni kell az erős fényhatásoktól!)

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink