Maradhat a macska
Várszegi Viktória
2009. február 20.

Mi a toxoplazmózis?

A toxoplazmózis a toxoplasma gondii által terjesztett fertőzés. Ez az egysejtű parazita szaporodni valóban csak a macskában képes, ám hordozhatja majdnem minden melegvérű állat (tehén, ló, juh, sertés, rágcsálók), sőt, maga az ember is lehet úgynevezett "köztigazda".

Terjedése

A fertőzést okozó parazita a tápcsatornán át (bélsárral, ürülékkel) távozik a macskák szervezetéből, így terjed tovább. Az ürülék bekerül a táptalajba, ezzel a föld is, illetve az abból táplálkozó zöldségek, gyümölcsök is "szennyezetté" válnak.

Az emberbe akár a fertőzött állatok simogatásával, akár azok nyers húsának fogyasztásával (például tatárbeefsteak formájában) vagy pasztörizálatlan tej fogyasztásával kerülhet.

Az a jó, ha fertőzött?

Az alapvető higiéniai szabályok betartása - gyakori kézmosás, fogyasztás előtt alaposan megmosni a zöldségeket, gyümölcsöket, jól átsütött húsokat fogyasztani, ez esetben például gumikesztyűben kertészkedni - természetesen nagyon fontos a babavárás alatt is, de elsődlegesen nem a toxoplazmózis miatt.

Ez a fertőzés ugyanis alapvetően olyan, mint a bárányhimlő vagy egy védőoltás: aki egyszer megkapta, az egyben az ellenanyagot is örök életre magában hordozza, így védetté válik a további fertőződéssel szemben.

Vajon én megkaptam már?

Statisztikák szerint a magyar lakosság több mint 60%-a esett már át a fertőzésen.
A baba tervezésénél, de legkésőbb a terhesség elején mindenképpen érdemes azonban tesztet csináltatnunk, hogy tudjuk, mi is közéjük tartozunk-e. A parazita jelenlétét laboratóriumi (szerológiai) vizsgálat tudja kimutatni. A teszt egy egyszerű vérvétellel elvégezhető, erre háziorvosunk vagy nőgyógyászunk adhat beutalót. (Nem mindenhol végzik automatikusan a terhességi vizsgálatok között; érdemes tájékozódni, lakóhelyünkön mi a gyakorlat és ha kell, külön kérni a beutalót.)

Pozitív, negatív

Ez a teszt tehát azok közé tartozik, amelynél (várandós kismamák számára mindenképpen) a "pozitív" a megnyugtatóbb válasz. Ebben az esetben szervezetükben már megtalálható az ellenanyag, amely egyúttal a magzatot is megvédi a fertőzéssel szemben.

Azoknak a kismamáknak sem kell kétségbe esniük, akiknek eredménye negatív. Az ő esetükben ugyan ajánlott a fokozott odafigyelés, de ez mindössze annyit jelent, hogy kéthavonta érdemes újabb vizsgálatra (vérvételre) jelentkezniük. Ezzel folyamatos kontroll - ezáltal védelem - alatt tartható a magzat fejlődése is.

Kezelése

A friss fertőzés azért lehet nagyon veszélyes a kismamák esetében, mert a méhlepényen átjutva a magzatot is megfertőzheti; különösen az első három hónapban okozhat súlyos elváltozásokat. Mint említettük, ennek valóban kicsi az esélye (két ezrelék), mégis érdemes elmenni a vizsgálatokra, mert ha a magzat megfertőződik és nem kezelik, látási rendellenességet, vakságot, süketséget, vízfejűséget, agyi meszesedést és szellemi visszamaradottságot okozhat.

Ha tudunk a fertőzésről, időben felismerik azt, a magzat méhen belül is kezelhető. Ebben az esetben az anyának antibiotikumot kell szednie a terhesség teljes idején keresztül, egészen a szülésig.

A macska

A macska tehát nyugodtan maradhat. Ha megoldható, az almot ilyenkor ne a kismama takarítsa, egyébként nem valószínű, hogy - a megfelelő higiéniai szabályok betartása mellett - örökre meg kellene válnunk házi kedvencünktől - különösen a lakásban tartott, más állatokkal nem érintkező cicáktól.

Völgyi Judit

Forrás: origo

Kapcsolódó cikkeink