Meddig vállalhatunk gyermeket?

Három különböző biomarker szintjének a reproduktív kor elmúltával bekövetkező, természetesen előforduló változásait vizsgálták kutatók dr. MaryFran Sowers, a Michigani Egyetem professzorának vezetésével.

Hormonszint és termékenység

Az eredményei szerint a Müller-féle gátló hormon (AMH) szintje alig mérhető szintre csökkent 5 évvel az utolsó menstruációs periódust megelőzően. Ez a csökkenés azt a kritikus pontot jelzi, amikor a nőknek valószínűleg már olyan kevés petesejtje marad, hogy az egyre inkább megkérdőjelezi a fogamzóképességet.

A petefészkek működését befolyásoló follikulus stimuláló hormon (FSH) szintjében bekövetkező változások segítségével a kutatók a reprodukciós öregedés folyamatának négy különböző fázisát állapították meg a késői reproduktív periódustól az utolsó menstruációs ciklusig. Ha tehát a hormon szintje elér egy bizonyos szintet, kijelenthető, hogy elérkezett a menopauza. Sowers szerint a különböző reprodukciós fázisok megállapítása elősegítheti az ezek során tapasztalható egészségügyi komplikációk megértését is.

Forrás: vital

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink