Mégsem tilos enni vajúdás közben!
Várszegi Viktória
2009. április 9.

A bmj.com weboldalon megjelent tanulmány szerint a vajúdás közbeni étkezés nem befolyásolja a szülést. A vajúdás időtartamára, az asszisztált (fogóval vagy vákuummal segített) szülés illetve a császármetszés szükségességének arányára sem gyakorol semmilyen hatást.

Az étel tüdőbe légzésének gyakorisága azonban az utóbbi években jelentősen visszaesett, főként a császármetszéshez alkalmazott helyi érzéstelenítésnek köszönhetően. Ezen felül néhány orvos és szülésznő úgy véli, hogy az étkezés megtiltása a vajúdás alatt rosszat tesz a kismamának, a babának és a vajúdás folyamatának is, ezért a rutin koplaltatás gyakorlatát egyre inkább megkérdőjelezik.

A vajúdás során folytatott táplálékbevitellel kapcsolatos öt korábbi kísérlet is eredménytelenül zárult, ezért az Andrew Shennan professzor vezetésével dolgozó londoni King's College kutatócsoportja a vajúdás alatti étkezés a szülési arányra gyakorolt hatását vizsgálta. A kutatást a londoni Guy's és St Thomas kórházban végezték 2001 júniusa és 2006 áprilisa között 2426 egészséges nő részvételével, akik első gyermeküket szülték.

Kísérlet

A nőket véletlenszerűen egy "étkező" illetve egy "csak víz" csoportba osztották. Az étkező csoportot arra kérték, fogyasszanak rendszeresen kis mennyiségű ételt, például kenyeret, kekszet, gyümölcsöt, sovány joghurtot, izotóniás italokat és gyümölcslevet. A csak víz csoport tagjait arra kérték, hogy csak vizet fogyasszanak.

A vizsgálat alatt az életkort, az etnikai hovatartozást, a vajúdás előtt és alatt hat órán keresztül fogyasztott élelmiszer mennyiségét, a hányást és az intravénás folyadék szükségességét jegyezték fel.

Eredmények

A spontán hüvelyi szülés aránya mindkét csoportban ugyanannyi volt (44 százalék). A vajúdás időtartama között sem volt klinikailag jelentős eltérés, a császármetszés aránya az étkező csoportban 29 százalék, a vizes csoportban 30 százalék lett, a hányás aránya pedig az étkezőknél 35 százalék, a vizes csoportban pedig 34 százalék lett. Az újszülöttek állapotában illetve a speciális ellátásra szorulók arányában sem mutatkozott eltérés.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az étkezés nem rövidíti le a vajúdást, nem is növeli a természetes szülés esélyét, tehát az étel visszatartása a szerzők szerint nem káros. Az étkezés és ivás ugyanakkor lehetővé teszi a kismamáknak, hogy normálisnak és egészségesnek érezzék magukat, ezért a rutin koplaltatás gyakorlata sem igazolható.

Forrás: HáziPatika

Kapcsolódó cikkeink