Menj biztosra!
Várszegi Viktória
2012. március 13.

Nem mindegy, hogy mikor:

- Bár a jelenleg forgalomban lévő szupergyors tesztek már az esedékes menstruáció időpontja előtt jó eséllyel jelezhetik a terhességet, mégsem árt várni néhány napot a kíváncsiskodással. A vizeletben található HCG hormon mennyisége körülbelül másfél naponta megduplázódik, ezért ha nagyjából egy héttel a vérzés kimaradását követően tesztelsz, szinte biztosra mehetsz az eredményt illetően.

Némi türelemmel sok felesleges szomorkodástól kímélheted meg magad:

- A tudomány mai állása szerint a terhességek 30 százaléka megszakad az első hetekben - ez mindig is így volt, legfeljebb nem tudtak róla a gyermekre vágyó, izgatott asszonyok, akik menstruációs ciklusok apróbb rendetlenkedésének tudták be a dolgot, és tovább próbálkoztak anélkül, hogy feleslegesen idegeskedtek volna…

Ha túl korán tesztelsz, könnyen téves eredményt kaphatsz:

- A beágyazódás folyamata napokat vesz igénybe, illetve az egyes embriók fejlődési üteme is más; így meglehet, hogy a tesztek érzékenységének dacára, hibás eredményt kapsz, ráadásul ebben a korai időszakban bármilyen apróság torzíthatja a végeredményt (sokat számíthat például az anyai vízháztartás milyensége vagy a testsúly).

Technikai tudnivalók:

- Általánosan kétféle terhességi teszttel találkozhatsz, az egyik az a bizonyos vizeletsugaras verziójú, mellyel bizony könnyű hibázni: kisebbfajta akrobatikus mutatványt igényel eltalálni a tesztablakot, és ha nem jön össze, értékelhetetlen eredmény születik. Bíztatásul: ha nincs kedved bűvészkedni, nyugodtan használhatod ezt a tesztet is úgy, hogy egy tiszta edényben fogod fel a vizeletet, majd ebbe mártod bele a tesztrúd végét, így is értékelhető eredményt kapsz majd.

- Némelyik tesztet vízszintes helyzetben kell tartani a reakcióidő alatt, vagyis a vizelettel történő érintkezés után - erre egyébként minden esetben felhívják a figyelmet a dobozban található használati utasításban is, úgyhogy nem árt gondosan áttanulmányozni a betegtájékoztatót, mielőtt nekiugranál a műveletnek.

Bizonyos gyógyszerek is befolyásolhatják az eredményt:

- HCG tartalmú gyógyszerek szedése esetén értelemszerűen jelezhet tévesen pozitív eredményt a teszt, a fogamzásgátló tabletta viszont nem befolyásolja működését.

Kapcsolódó cikkeink