Mi mindent tudnak a babák?

Összetett családi kapcsolatok, már csecsemőkorban is!

A "Family Process" című lapban nemrég megjelent tanulmány szerint a kisgyermekek igen komplex kapcsolatot tartanak fenn szüleikkel, akár már két-három hónapos korukban is - képesek megosztani figyelmüket a mama és a papa között, de tudnak akár egyszerre, mindkettejükre is figyelni.

Összesen 113 család gyermekeit vizsgálták meg a kutatók, elsősorban a mindkét szülő jelenlétében mutatott szemmozgást figyelték.

Tapasztalataik szerint, az irányított szemmozgás jelei már három hónapos korban is megfigyelhetők: a gyermekek ekkor már akár a két szülőre együtt is képesek figyelni egyszerre, szemüket hol az egyikre, hol a másikra irányítva.

A babák értenek "kutyául"

Mit jelent az ugatás? Egy nemrég végzett kutatás szerint a féléves csecsemők még tudják a választ erre a kérdésre.

A kutatók szerint a legtöbb kisgyerek meg tudja különböztetni a barátságos ugatást az agresszív kutyák hangjától. A kísérletek során a csecsemőknek ez ismeretlen kutyák esetében is sikerült.

"Nincs bizonyítékunk rá, hogy a kisgyermekek valóban tisztában lennének azzal, hogy egy kutya mikor ugat támadólag és mikor barátságosan, de az biztos, hogy képesek megkülönböztetni ezeket az érzelmeket a kutyák ugatása alapján" - nyilatkozta Ross Flom, a Brigham Egyetem pszichológus és neurológus professzora.

"Valószínű, hogy a gyerekek már megszületésük pillanatától birtokában vannak bizonyos tudásnak és képességeknek - tette hozzá.

Korábban is készültek az újszülöttek képességeit vizsgáló kutatások: ezekből kiderült például, hogy a csecsemők meg tudják különböztetni a vidám zenét a szomorútól.

A mostani kísérlet során a kutatók összesen 128 csecsemőnek és kisgyermeknek mutatattak videó állóképeket agresszív és barátságos kutyákról, és figyelték az állatok ugatására adott reakcióikat. A gyermekek a kísérletet megelőzően nem kerültek kapcsolatba hosszabb időre kutyákkal.

Az eredmények szerint a gyermekek több mint 75 százaléka sikeresen párosította az ugatás jellegét a videóképekkel, tehát a kisgyermekek képesek a kutyák szándékának felismerésére, minden előzetes tapasztalat nélkül.

Az újszülött csecsemők észlelik a zene ritmusát

A Magyar Tudományos Akadémia Élettani Intézete és az Amsterdami Egyetem Logikai, Nyelvi és Számítási Intézete közös kutatási eredményei bizonyították, hogy a két-három napos csecsemők képesek észlelni a zene ritmusát.

A felfedezés cáfol olyan régebbi feltételezéseket, miszerint a ritmusérzék a születést követő első hónap során fejlődik ki, például azáltal, hogy a szülők ringatják a gyermeket.

Az eredmények azt mutatják, hogy a ritmus indukció vagy veleszületett képesség, vagy még az anyaméhben fejlődik ki, minthogy a hallórendszer három hónappal a születés előtt már minimum részben működőképes. (Meg kell még jegyezni, hogy a ritmusérzék segítségével alaklmazkodnak a csecsemők szüleik beszédritmusához, vagyis érzékelik azt, hogy mikor "válaszoljanak" vagy "szóljanak közbe" saját hangjukat hallatva.)

Mivel nem lehetséges, hogy újszülöttek viselkedési reakcióit figyeljék, a kutatók feji elektródákat alkalmaztak, és az agyi elektromos aktivitást mérték. Az újszülöttek fejhallgatón keresztül egyszerű rock ritmust hallgattak, melyet lábcin, pergő és lábdob segítségével hoztak létre. Az alapritmus több variánsát alkalmazták, melyekből néhány nem hangsúlyos ütést kihagytak. Ezeket a variációkat játszották le a csecsemőknek, melyekben a hiányos ütem alkalomszerűen megjelent. Amint a hiányos ritmus elkezdődött, az újszülöttek agyi aktivitása megnőtt, jelezve, hogy a hiányzó ütést hallaniuk kellett volna.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink