Miért ne dőljünk be a csodadiétáknak?
Várszegi Viktória
2011. június 29.

Bikini-diéta, kéthetes szuperdiéta, 10 nap alatt 8 kiló… nyáron sokan pillanatok alatt szeretnének megszabadulni fölösleges kilóiktól, hiszen a strandon jól kell mutatni. Ezek a diéták, szuper-kúrák azonban nem csak gyors visszahízást eredményezhetnek, de az egészséget is megviselik. A hosszú távú, egészséges megoldásról dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical humánkineziológusa beszélt.

Vész-üzemmódban a szervezet

Testünk egy jól programozott szerkezet. Ha úgy érzi, éhezés miatt nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, lelassítja az anyagcserét, hogy a koplalásos időszak alatt minden energiát a létfontosságú szervek (szív, agy stb.) működésének fenntartására fordíthasson – vagyis vész-üzemmódba kapcsol. A fogyás természetesen beindul, hiszen az elraktározott zsírt fogja a szervezet üzemanyagként elégetni. Azonban a zsír mellett az izomzatot is felhasználja, ami így még inkább lassítja az anyagcserét.

Tehát a csodadiétákkal, amelyek napi 500-600-700-800 kalóriát engedélyeznek rövid távon viszonylag gyorsan meg lehet szabadulni a feles kilóktól, hosszabb távon ezért keményen megfizethetünk. A koplalás hatására ugyanis lelassul az anyagcsere, elkezdődik a zsírégetés, amit azonban az izomzat lebontása követ. A kevesebb izom pedig kevesebb energiát használ fel. A szervezet is alkalmazkodik a csekély tápanyagbevitelhez, és a további fogyáshoz még kevesebbet kellene enni. Ekkor azonban már erőtlenné, fáradttá válunk, kevesebbet mozgunk, ami tovább lassítja az anyagcserét.

Ilyenkor sokan feladják és elkezdenek falni, de legalábbis többet enni, mint a koplalás alatt. Ekkor viszont a szervezet azonnali raktározásba kezd, ami az éhező üzemmód legnagyobb veszélye! Ugyanis hiába próbáljuk visszafogni magunkat, hirtelen visszaszedjük a korábban leadott kilókat, sőt a tapasztalatok alapján még többet, mint amennyivel belevágtunk a diétába!

Hosszú távú, súlyos következmények

Ha hosszú és komoly megszorításokkal járó diétát folytatunk, az energia-, a fehérje-, a vitamin és ásványi-anyag hiányos táplálkozásnak rendkívül sokféle súlyos következménye alakulhat ki, amely szinte minden szervet, életfunkciót érinthet. Jelentkezhet elhúzódó seb- és csonttörés-gyógyulás, csökkent immunvédekezés, zavart véralvadás és rendellenes anyagcsere folyamatok.

A szív működésében is zavar támad, amelynek eredményeként a szervekhez, szövetekhez, sejtekhez kevesebb oxigén kerül. A légzésfunkció is romlik, így a vér oxigéntartalma csökken. Mivel csökken a belek mozgékonysága is, ezért a táplálékok emésztése és feldolgozása sem zavartalan. Azonban a testi következmények mellett lelki és szellemi elváltozások is jelentkezhetnek, mint például a csökkent memória, lehangoltság és depresszió.

Az elérhető megoldás

- Kizárólag egy megfelelően kialakított, nem szélsőséges táplálkozási rendszer és egy személyre szabott mozgásprogram hozhat egészséges, biztonságos és hosszú távú megoldást. – hangsúlyozza dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical életmód felmérésének és programjainak egyik kidolgozója.
Ráadásul az egyéni életmód-programoknak figyelembe kell venniük a meglévő betegségeket – legyenek azok akár bármilyen jellegűek – hiszen a megalapozatlan változtatások veszélyesek lehetnek többek közt a magas vérnyomással élőknek, a cukorbetegeknek, a szív- és érrendszeri-, vagy mozgásszervi problémákkal küzdőknek. Vagyis a tartós, egészséges fogyás alapja egy megreformált és megfelelően beállított és követhető életmód.