Milyen az újszülött baba?

Egy biztos, nem olyan, mint a filmeken. Az baba majdnem minden testrésze sérülhet a születése során, de a legtöbb "sebesülés" csekély és gyorsan gyógyul. A szülőcsatornán történő áthaladás jellegzetes nyomot hagy a kicsi buksiján, amely csak úgy fér át a meglehetősen szűkös területen, ha a koponyacsontok egymásra csúsznak. Elhúzódó, nehéz kitolási szak után véraláfutások/duzzanatok is kialakulhatnak a baba fején, de akár idegi sérülések is előfordulhatnak – különös tekintettel a kar idegeire – az apróbb roncsolódások, húzódások átmenti vagy hosszabb távú izomgyengeséggel járhatnak. A kulcscsonttörés szintén nem ritka, de általában hamar és maradandó következmények nélkül gyógyul ez a sérülés is.


Fotó: Bigstock

Apgar-teszt - mit vizsgál?
Öt alapvető fiziológiai paraméter segítségével mérik fel az újszülöttek egészségi állapotát; az első teszt (1 perces Apgar-érték) a méhen belüli állapotot tükrözi, a második (5 perces Apgar-érték) pedig már a baba jelenlegi állapotával kapcsolatban ad eligazítást.

Pulzus (szívverés):
- 100/perc fölött = 2 pont
- 100/perc alatt = 1 pont
- Nincs pulzus = 0 pont

Légzés:
- Erőteljes sírás (és légzés) = 2 pont
- Szabálytalan = 1 pont
- Nincs légzés = 0 pont

Izomtónus:
- A baba aktívan mozgatja a végtagjait = 2 pont
- Visszafogottabb mozgás, ill. nem "áll ellen" a passzív mozgatásnak = 1 pont
- Végtagok ernyedtek, petyhüdtek = 0 pont

Reflexek (az orrnyílást ingerelve vizsgálják):
- Tüsszentés, köhintés = 2 pont
- Grimaszolás, fintorgás = 1 pont
- Nincs válasz = 0 pont

Bőrszín:
- Rózsaszín = 2 pont
- A test rózsaszín, de a végtagok kékes színűek (gyakori) = 1 pont
- Kékes, lilás vagy sápadt szín = 0 pont

Eredmények:
- 8-10 pont: jó vagy kiváló eredmény, nincs teendő.
- 4-6 pont: további beavatkozás válhat szükségessé.
- 0-3 pont: súlyos-életveszélyes állapot, intenzív terápia.

Az első napokban nagy mennyiségű víz távozik a baba szervezetéből
Életük első napjaiban átlagosan 5-7 százalékos súlyvesztés tapasztalható az újszülötteknél, ami egy átlagos súlyú babánál körülbelül 150-200 gramm - aggodalomra mindaddig semmi ok, amíg a 10 százalékos bűvös határt el nem éri a visszaesés. A jelenség hátterében a folyadékviszonyok átalakulása áll; egy újszülött baba szervezetének 80-85, egy csecsemőnek 75, egy felnőtt emberének pedig a 60 százaléka víz. Mindehhez hozzájárul még a születés előtti extra víztartalék felhalmozódása is a pici testében. Az első napokban tehát nagy mennyiségű víz távozik a baba szervezetéből, ebből adódik a súlyveszteség jelentős hányada.

A sárgaság szintén gyakori
Tünetei a bőr és a szemfehérjék sárgás elszíneződése, melyet a vérben található bilirubin túlzott jelenléte okoz. Az úgynevezett magzati vörösvértestek a születést követően bomlásnak indulnak, mert ki kell cserélődniük felnőtt típusú vörösvértestekre. A lebomlott vértestekből keletkezik a sárga epefesték, vagy más néven bilirubin. Az újszülött mája sok esetben még nem érett arra, hogy a bomlás miatt nagy mennyiségben keletkező bilirubint vízzel oldékonnyá alakítsa, majd a vizelettel kiürítse szervezetéből. Az újszülöttek besárgulása átmeneti jellegű, csak súlyos esetben igényel orvosi kezelést; a gyermekgyógyász rendszeresen ellenőrzi a bilirubint szintet, ha szükséges, kezeli a babát. Vannak esetek, amikor a besárgult csecsemőknek fényterápiára van szüksége, ilyenkor átmenetileg el kell választani a mamától a kisbabát, az anyatejet pedig más folyadékkal kell pótolni.

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kis kép: Bigstock
 

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink