Mindennapi örömeink és kríziseink
Várszegi Viktória
2012. november 2.

Az első harmad a szélsőséges hangulatváltásoké

Az első hónapokban nagyon megnehezítik a mindennapokat a gyors és szélsőséges hangulatváltások, amikor az érzelmi magasságok és mélységek átmenet nélkül követik egymást.

Mindez a valóságban: már a reklámokon is sírsz, örökké aludnál és a munkahelyeden sem tudsz maximálisan teljesíteni...

A terhes nő szervezete hatalmas munkában van, ami sok energiát igényel, így természetes, ha picit fáradtabb vagy a munkahelyen. Igen valószínű, hogy a főnök és a többi kolléga sem vár el tőled olyan teljesítményt, mint azelőtt. Persze megeshet, hogy a munkaadó a szőrösszívűbb fajtából való, aki egyáltalán nincs tekintettel állapotodra, akkor viszont rajtad a sor! El kell gondolkodnod, vajon mi a fontosabb! Az, hogy szó szerint betegre idegeskedd magad egy cezaromániás vezető miatt, vagy az, hogy egészségesen gyarapodjon a kisbabád a pocakodban? Nem kérdés, hogy az utóbbi! Nem struccpolitikára biztatunk, csupán arra, hogy kezeld a helyén a dolgokat, tudd, hogy Nektek mi a legfontosabb! Ha ezt tisztáztad magadban, minden könnyebb lesz.

A második harmad a várandósság legbékésebb időszaka, fizikai értelemben mindenképp

Ez a fizikai és lelki feltöltődés periódusa, a kritikusnak számító hetek elmúltak, ahogyan az émelygés és az állandó fáradtság is a múlté - a terhességre jellemző hormonális változások ezúttal Neked kedveznek! A második trimeszter alatt a hüvelyi síkosság és a medence környéki véráramlás megnövekszik, ezen változások és a hányinger elmúlása, valamint a mell fokozott érzékenysége miatt megnő a szexuális étvágy is.

De... egyre kiszolgáltatottabbnak érezheted magad:

A babavárás sok, addig elhallgatott, eltemetett párkapcsolati problémát hozhat felszínre. Türelmetlenebb vagy, kiszolgáltatottnak, sebezhetőnek érezheted magad, fokozott érzékenységed miatt pedig könnyebben kialakulhatnak a veszekedések is köztetek.. De ezt sem érdemes túl tragikusan felfogni, a legjobb - persze bizonyos határokon belül - szabad utat engedni ezeknek az érzelmeknek, hogy megoldhassátok a problémákat! Beszélgessetek minél többet, ne maradjanak – ha voltak – titkaitok egymás előtt, a várandósság hosszú hónapjai csodálatos lehetőséget jelentenek az igazi intimitás kialakítására.

A harmadik trimeszterben minden a baba körül forog

A szülés közeledtével egyre fontosabbá válnak az érzelmi kapcsolatok, a várandós anyának nagy szüksége van a partner, a család és a barátok támogatása által nyújtott biztonságérzetre, egyre erősebb az érzelmi függőség. Első gyermeküket váró nők esetében meglehetősen gyakori jelenség a szülést megelőző szorongás. Ezeket – a természetes – negatív érzéseket jól oldja, ha igyekszel a lehető legtöbbet megtudni arról, hogy mi fog történni a kórházba való megérkezéstől egészen addig a pillanatig, amikor majd felsír a kisbabád.

Furcsa érzéseid támadhatnak: felmerülhet benned a kérdés, egyáltalán képes leszel-e az anyaságra...

Tulajdonképp minden rendben, Te mégis ki vagy borulva a nap 24 órájában? Nem vagy egyedül, minden nő elbizonytalanodik kicsit, amikor első babájával a pocakjában a jövőre gondol. Olvasgass minél többet a témában, beszéld meg kétségeidet a mamáddal, már szült barátnőiddel és a szerelmes - talán szintén picit riadt - kedvessel is!

Kapcsolódó cikkeink