Nem akar szopni... Mi állhat a háttérben?
Várszegi Viktória
2014. január 8.

Szopási sztrájknak nevezzük, amikor a korábban jó étvággyal, elegendő mennyiséget szopó kisbaba hirtelen, esetleg napról napra, fokozatosan elutasítóvá válik az anyatejjel szemben – a viselkedés hátterében többnyire valamilyen, a csecsemő mindennapjaiban bekövetkező változás áll. Sajnos ebben az esetben sincs általános érvényű recept, hiszen minden baba más, egyesek tudomást sem vesznek olyasmikről, melyek más csecsemőket nyugtalanná vagy elutasítóvá tennének.

Szinte bármi kiválthatja…

Mentális és biológiai okokból egyaránt kialakulhat az elutasító viselkedés, szerencsére azonban, az esetek többségében egészen banális indíttatásból sztrájkol a baba. Gyakori, hogy a csecsemő fejlődésével, érésével párhozamosan nehézkesebbé válik a szoptatás: három-négy hónapos korától kezdve egyre fogékonyabb a környezetében történő eseményekre a baba, következésképp a figyelme is könnyebben elvonódik a szopásról. Kellő nyugalom, ráhangolódás hiányában, illetve a külvilág változatos ingerei közepette könnyen kudarcba fulladhat egy-két etetési kísérlet. Ha az anyatej mennyiségével van probléma (ha kevés), szintén elutasítóvá válhat a baba, sőt egyes csecsemők az tej ízének kisebb-nagyobb változásaira is hasonló viselkedéssel reagálnak.

Lehetséges okok:

  • Fájdalom a szájban, vagy a torokban (pl. fogzás, szájpenész, torokfájás);
  • fülgyulladás, ami szopás közben fájdalmat okoz;
  • a babának fájdalmat okozó testtartás szoptatás közben, amit okozhat sérülés vagy beadott védőoltás;
  • az anya hosszabb távolléte miatti levertség, a napi rutinban bekövetkezett nagyobb változás;
  • szopás közben a baba figyelmét valami eltereli;
  • bedugult, váladékos orr, ami megnehezíti a légzést;
  • cumi túlzott használata vagy anyatejpótlás;
  • az anya hirtelen reakciója arra, hogy a baba megharapta szopás közben;
  • szoptatás közben a baba közelében kiabálnak vagy a családtagok hangosan vitatkoznak;
  • stresszre, túlzott ingerlésre vagy a szoptatás elhalasztására adott válaszreakció.

Mindaddig, míg a baba napi 6-8 darab nedves pelenkát produkál, valamint megfelelően gyarapszik a súlya – hetente úgy 100 grammot – nem lehet nagy baj, ellenkező esetben felmerül a lehetősége, hogy kevés számára az anyatej. Ilyen esetekben, illetve ha valamilyen betegségre gyanakszunk, mielőbb kérjük a gyermekorvos segítségét.

Ha lehetséges, kiegészítő táplálás mellett se adjuk fel a szoptatást!

Amennyiben nehézkesen megy a dolog, próbálkozzunk akkor, amikor nagyon álmos csemeténk, előfordulhat, hogy épp a bensőséges hangulatú összebújás hozza meg az étvágyát. Mindig igyekezzünk megfelelően intim körülményeket teremteni a szoptatáshoz, csak nyugodt, csendes környezetben próbálkozzunk meg az etetéssel. Fordítsuk minden figyelmünket a picire, simogassuk, becézgessük őt, miközben mi magunk is ellazulunk, hiszen a tejleadó reflex csak így léphet működébe. A szoptatási pozíciók váltogatása szintén sikerre vezethet, ezért bátran próbálkozhatunk új testhelyzetekkel is.

Kapcsolódó cikkeink