Nem csak a baba édesapja lehet szülőtárs
Várszegi Viktória
2011. október 28.

Ki menjen be a szülőszobára..?

Bárkit választhatsz partnerül, lehet testvér, közeli barátnő, sőt akár a saját édesanyád is; az viszont nem árt, ha kiszemelted már átesett (legalább) egyszer az előtted álló procedúrán, azaz szült már gyermeket. Mindenképp nagyon közelálló személynek kell lennie, hiszen a vajódás és a szülés pillanataiban félszavakból is meg kell tudnotok majd érteni egymást. További fontos szempont, milyen a jelölted stressztűrő-képessége, mennyire esik kétségbe egy-egy váratlan fordulat láttán, és – bár elsőre meghökkentőnek tűnhet – milyen állóképességgel rendelkezik. Ne feledd, egy szülés órákig eltarthat, a fizikai erőnlét ezért sem elhanyagolható szempont választottad esetében.

A testvéred, egy közeli barátnőd, de akár saját édesanyád is lehet a partnered!

 

Érdekesség: egyes szakemberek megkérdőjelezik az apás szülés létjogosultságát

Michel Odent, a nemzetközi tekintélyű francia szülészorvos szerint az apák jelenléte kimondottan hátrányos lehet a vajúdás és a szülés alatt. Az alternatív módszereket egyébként propagáló orvos – a vízben vajúdás-szülés elterjedése is jórészt neki köszönhető (!) – úgy vélekedik, hogy az apa jelenléte csökkentheti az oxitocin termelődését, illetve megzavarhatja a szülés természetes folyamatát. Odent egy brit napilapban úgy nyilatkozott, hogy akár a szülő nő egészségét is veszélyeztetheti az apa jelenléte – a bejelentést hatalmas felháborodás követte, annál is inkább, mert a fejlett világban az újszülöttek nagy része (kb. 70%) az édesapja társaságában látja meg a napvilágot. A francia orvos szerint, az apa feszültsége, izgatott állapota nagy kockázatot jelent az anyára nézve. A szülő nő tudat alatt érzékeli partnere megnövekedett adrenalinszintjét, ez erős stresszt vált ki, így szervezete kevesebb oxitocint termel, ami a méhösszehúzódások gyengüléséhez, leállásához vezet – véli Odent, aki a császármetszések utóbbi időben történő elszaporodásáért is az apás szülés elterjedését okolja. (Tény, hogy a fejlett országokban néhány évtized alatt a háromszorosára nőtt a császármetszések száma, így a 10-15 százalékos WHO-ajánlásnál jóval nagyobb a művi beavatkozások aránya… )

A Medipress beszámolója nyomán.

 

Hogyan készülhet fel a segítő, egyáltalán mi a feladata?

Mivel partnerednek ismernie kell igényeidet, praktikus, ha a kezdetektől együtt készültök a szülésre. Szerencsés, ha együtt jártok szülésfelkészítőre, és az sem árt, ha még a szülés előtt megismerkedik orvosoddal is a segítőd. A felkészülés során alaposan beszéljetek át minden részletet, szülési tervet is készíthettek, de maradjatok rugalmasak, hiszen nem tudhatjátok, mire fogsz vágyni, mit fogsz akarni, ha elérkezik az idő.

A szülőtárs elsődleges feladata a támogató jelenlét, azaz, hogy aktívan Veled legyen, de a lelki gyámolításon kívül rengeteg gyakorlati teendő is vár rá. Ő fogja törölgetni a homlokod, masszírozni a derekad, stb., neki kell garanciát vállalnia arra – amennyiben nem lép fel valamilyen komplikáció – hogy elképzeléseid szerint történjenek az események a nagy napon. Ha orvosi beavatkozásra kerülne sor, szülőtársadnak kell gondoskodnia arról, hogy Te – amennyire csak lehetséges – tisztában legyél azzal, hogy mi fog történni, és az ő feladata az is, hogy ezekben a válságos percekben megkönnyítse a kommunikációt közted és a kórházi személyzet között.

Kapcsolódó cikkeink