Nincs magyarázat a férfiak termékenységének csökkenésére

38 év alatt felére csökkent a nyugati férfiak átlagos spermiumszáma, állapította meg tanulmányában Dr. Hagai Levine, a Hadassah Héber Egyetem professzora - az eredményeket a Humán Reprodukciós Magazin korábbi számában publikálták.

Fotó: Bigstock

Észak-Amerikában, Európában, Ausztráliában és Új-Zélandon veszélyes mértékben csökken a termékeny korban lévő férfiak spermiumszáma, amely valószínűleg a jövőben is folytatódni fog. Még aggasztóbb, hogy továbbra sem lehet tudni, vajon mi állhat a hanyatló tendencia hátterében.

Dr. Levine és kollégái korábbi kutatások és statisztikák eredményeit összesítették tanulmányukban, melyben mintegy 185 vizsgálat alapján vonták le következtetéseiket. A spermiumszám alakulását két főbb csoportban – nyugati és egyéb társadalmak – vizsgálták. 

A statisztika riasztó, de csak a nyugati társadalmakban élő férfiak esetében, náluk ugyanis évente 1,4 százalékkal csökkent az átlagos hímivarsejtszám 1973 és 2011 között. Mindemellett Ázsiában, Dél-Amerikában és Afrikában nem volt jele hanyatlásnak a vizsgált periódusban.

"Nem tudjuk, mindez miért történik, de a tudósoknak nagy erőket kell mozgósítaniuk a jövőben, hogy fény derüljön a negatív trend okaira, egyúttal a megelőzés módjára" – nyilatkozta Dr. Levine. Korábbi kutatások persze adhatnak némi támpontot, hiszen a dohányzás, a túlsúly vagy a különböző vegyszerek és környezeti ártalmak bizonyítottan károsíthatják a hímivarsejteket, de korántsem adnak magyarázatot a nyugati férfiak termékenységének drasztikus csökkenésére. Dr. Levine szerint további vizsgálatok szükségesek, méghozzá mihamarabb, ugyanis a folyamat nem lassult vagy állt meg az elmúlt években sem.

Forrás: https://www.inverse.com/article/34633-sperm-count-declines-60-percent-in-40-years?utm_campaign=organic&utm_source=facebook&utm_medium=inverse

Kis kép: Bigstock


::: KRIO Spermabank :::

Az Intézet fő tevékenységként spermák mélyfagyasztását, illetve mélyfagyasztva történő tárolását végzi. Ehhez kapcsolódóan spermaanalízist is végzünk, amely pontos képet ad egy férfi nemzőképességéről. A megfelelő módon fagyasztva tárolt sperma elvileg korlátlan ideig felhasználható. 

Őrizze meg saját termékenységét, keressen bennünket bizalommal!
Telefon: +36 1 211 3517
https://spermabank.krio.hu/

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink