Őssejtterápiával gyógyítanák a koraszülöttek tüdőbetegségét

A klinikai I-es fázisú vizsgálatokba bevont csecsemők nem, vagy csak a BDP (bronchopulmonalis dysplasia) enyhe tüneteit mutatták, míg a kontrollcsoport többségénél kifejlődött a betegség.

A koreai Samsung Medical Center and Biomedical Research Institute (Szöul) orvosai I-es fázisú klinikai tesztek során vizsgálták az őssejtterápia hatékonyságát és biztonságosságát a koraszülötteknél gyakori BPD betegség kezelésében. A BPD, vagyis a bronchopulmonalis dysplasia, egy súlyos tüdőbetegség, amely a koraszülöttek körében gyakori halálok vagy az egész életre kiható szövődmények okozója.

A teszt során kilenc, magas BPD-kockázatú koraszülött csecsemőnek adtak be intratracheálisan (légcsövön keresztül) köldökzsinórból származó mesenchymális őssejteket. A csecsemők közül csak háromnál jelentkeztek mérsékelten a betegség tünetei, a többiek mind tünetmentesek és egészségesek maradtak. Egyiküknél sem tapasztalták a terápia káros mellékhatásait. A kontrollcsoport 72 százalékánál azonban kifejlődött a BDP enyhe vagy súlyos formája. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy az őssejtterápiában részesült gyerekeknél ritkábban fejlődött ki egy másik, a koraszülötteket és újszülötteket sújtó betegség, a retinopathia, vagyis a retina erek károsodása.

"Az eredmények jó alapot nyújtanak a klinikai II-es fázisú tesztekhez, amelyek elsősorban a terápia hatékonyságára irányulnak majd. Ezek reményt adhatnak a BDP hatékony kezelésére vagy akár gyógyítására is az új terápiával" - mondta Won Soon Park, a kutatás vezetője. Jelenleg a terápia biztonságosságát ellenőrzik tovább a tesztben résztvevő csecsemők állapotának hosszú távú nyomon követésével, és további vizsgálatokkal.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink