Pocakkal is légy aktív!
Várszegi Viktória
2016. április 26.

Inaktív, fáradékony, levert kismamáknál egyértelműen megoldás a könnyű testmozgás. Ismét tudományos alátámasztást nyert az a tény, hogy minden egészséges kismamának sportolnia kellene. A Pszichológia és Egészség nemrégiben publikálta a Nyugat Ontario Egyetem kutatóinak eredményeit, mely szerint egy 4 hetes mozgásprogram az előtte inaktív kismamák mentális és fizikális teljesítőképességét is növelte. Bár a szülés utáni depresszió, enerváltság ismert állapot, azt sokan nem tudják, hogy a várandósság ideje alatt ezek a negatívumok gyakoribbak. Az Életmód Orvosi Központ edzője és egészség tanácsadója, Németh Vivien beszélt a testmozgás hiányának következményeiről és azok megoldási lehetőségeiről várandós kismamák esetében.

Mik azok a tényezők melyek elősegítik a várandósság alatti depressziót depressziót?

- túlzott testsúlygyarapodás
- koraszülés
- az átlagnál kisebb súlyú, méretű magzat
- szoptatással kapcsolatos problémák

A gyermek életében is megfigyelhető negatív hatások

Nagyon érdekes, de nem meglepő, hogy a babavárás ideje alatt depressziós, nem kiegyensúlyozott, akár szorongó kismamák gyermekeinél születéskor és serdülőkorban magasabb kortizolszintet mutattak ki. A kortizol létfontosságú a stresszhelyzetekben, más néven anti-stressz hormon, ez a szervezet válasza az őt ért hatásokra.

A kognitív képességek ugyancsak kevésbé fejlődtek ezeknél a gyermekeknél, gyengébb teljesítményt figyeltek meg például a számolásban, emlékezőképességben. Sajnos egyértelműen nagyobb százalékban fordult elő mentális megbetegedés is.

Továbbá a várandósság ideje alatti fáradság növelheti a császármetszés esélyét, az álmatlanság előfordulását.

Mennyi testmozgást végezzünk?

A tudatos, szakszerű testmozgás a legegyszerűbb, legegészségesebb módja a fent említettek elkerülésére. Érdemes már a babatervezéskor elkezdeni a rendszeres edzéseket és folytatni mindaddig, amíg kellemes felüdülést nyújtanak. Továbbá – a testi-lelki egyensúly érdekében - szülés után is kapjon helyet a testmozgás életünkben.

A nemzetközi ajánlások alapján, heti 150 perc közepes- könnyű intenzitású kardió mozgás mindenképp javasolt, kiegészítve 2x20 perc súlyzós- erősítő edzéssel. Ez az időtartam egyéni fittségi állapottól függően növekedhet, csökkenhet. Normál szülés után akár 4-6 héttel szépen, fokozatosan elkezdhet a kismama könnyedén mozogni.

A kardió mozgásformákon kívül legideálisabb, ha helyet kap a súlyzós, izomerősítő edzés is. Többféle, biztonságos gyakorlat végezhető, edző felügyelete mellett pedig a helyes végrehajtás is plusz biztonságot és magabiztosságot ad a kismamáknak. Ezért minden várandós vagy már megszült édesanyát arra buzdítunk, legyen része a mindennapoknak a testmozgás, hogy a baba is és a mama is kiegyensúlyozott, egészséges életet élhessen. :) 

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.