Később is csak maximum 300-400 kalóriával nő a napi energiaigény, mindez persze egyénenként változhat. Ha a fizikai aktivitás csökken a pocakos időszak előtti életvitelhez képest, vagy ha a kismama eleve túlsúllyal kezdte a terhességet, ennél alacsonyabb lesz a napi kalóriaszükséglet.
A menü összeállításánál fontos szempont, hogy lehetőleg mindenféle élelmiszercsoport szerepeljen benne; így a megfelelő arányú fehérje, zsír, szénhidrát, valamint a szükséges vitaminok és ásványi anyagok mennyisége is biztosított.
Növényi és állati eredetű fehérjék egyaránt szerepeljenek étrendünkben. Az állati eredetű fehérjék legideálisabb forrásai: tojás, tengeri halak, szárnyasok, tej és tejtermékek.
Az ételek elkészítéséhez ajánlott növényi olajokat használni, mivel állati eredetű zsiradékokat valószínűleg amúgy is tartalmaz étrendünk.
Igyekezzünk összetett szénhidrátokat fogyasztani, ezek elsősorban gabona- és zöldségfélékben találhatóak; érdemes a magas rosttartalmú teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, és a korpás pékáruk közül válogatni. A zöldségfélék, főzelékfélék, száraz hüvelyesek és gyümölcsök szintén hozzájárulnak a rostbevitelhez, rendszeres fogyasztásuk szintén ajánlott.( Ideális rostbevitel mellett – napi 25-30 gramm – jó eséllyel megelőzhető a székrekedés is!)
(A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ajánlásai nyomán.)
Kapcsolódó cikkek: