Sikeres őssejtbeültetés egy leukémiás kislányon

Először mentettek életet Magyarországon privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével. A műtét szeptemberben történt, a beültetett őssejt - amelyet a Krio Intézetben tároltak és készítettek elő a transzplantációra - a beteg kislány testvérének köldökzsinórvéréből származott - közölte Nagy Kálmán, az intézmény gyermekonkológiai és csontvelő-transzplantációs osztályának osztályvezető főorvosa pénteken Miskolcon.

Mint mondta: köldökzsinórvér-transzplantációt sok helyen és sokszor végeznek, Miskolcon is, ez mára igen gyakori beavatkozássá vált, ez a mostani beültetés annyiban különleges, hogy az őssejteket a köldökzsinórvérbank állományából kapták.

A kislány állapota jó, teljesen egészséges, minden sejtsora működik, a transzplantáció minden szempontból sikeresnek tekinthető, a leukémia eltűnt a szervezetéből, gyógyultnak tekinthető, és a napokban kiengedik egy kórház közeli otthonba - tette hozzá a professzor. Megjegyezte: a gyermekben nem a saját sejtjei működnek, hanem testvérének a sejtjei.

A Krio Intézet anyavállalata, a FamiCord Group Európa egyik legnagyobb őssejtbankhálózata, amely az első hazai beültetéssel immár öt sikeres beavatkozáshoz tárolt és készített elő őssejtet Kelet-Közép-Európában - mondta a sajtótájékoztatón Balogh István, az intézet vezérigazgatója.

Bejelentette azt is: az intézetet akkreditálta az American Association of Blood Banks, így Magyarországon és Közép-Európában az első olyan őssejtbankká vált, amelynek feldolgozási, fagyasztási és tárolási technológiája világszerte elfogadott, és megfelel a legszigorúbb minőségügyi standardoknak.

A Magyarország legrégibb és legnagyobb őssejtbankjában mínusz 190 Celsius-fokra hűtött mintát a Nemzeti Hemopoetikus Őssejt Gyermek Transzplantációs Bizottság határozata alapján megvizsgálták, és alkalmasnak minősítették a kezelésre, a családnak a Krio Intézet Pro Família programja keretében ingyenesen biztosította az őssejt levételét és tárolását.

Magyarországon jelenleg elsősorban a vérképzőszervi rákos betegségben szenvedőket gyógyítják őssejttel.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink