Tehéntej, tojás, méz, glutén, aprómagvas gyümölcsök...
Várszegi Viktória
2010. július 21.

A boltban kapható tejalapú készítmények, illetve tápszerek esetében más a helyzet, a bébiételeknél mesterséges eljárásokkal csökkentik az emésztési nehézségeket okozó/allergizáló összetevők mértékét, így jóval kevesebb fehérjét, ásványi anyagot tartalmaznak, mint a "valódi" tej.

  • Tojást szintén csak egyéves kor után adjunk a babának.
  • A mézet szigorúan tilos egyéves kor előtt bevezetni, egyrészt a benne található pollen, másrészt azon kórokozók csírái miatt, amelyek – kisgyermekek esetében – súlyos idegrendszeri megbetegedéseket okozhatnak.
  • Az aprómagvas gyümölcsöket - allergizáló tulajdonságaik miatt - még ennél is később, kizárólag másfél-kétéves kor környékén ajánlott beépíteni az étrendbe.
  • A liszttartalmú (gluténtartalmú) ételeket korábban csak a baba 10-12 hónapos korától fogva ajánlották a szakemberek, napjainkra azonban nagyot változott a szemlélet: a jelenlegi álláspont szerint fokozatosan, a gyermek féléves korától kell bevezetni a gluténtatralmú táplálékot az étrendbe. A változás oka, hogy megdőlt az az elképzelés, mely szerint elkerülhető a lisztérzékenység kialakulása, ha csak egyéves kora után kap glutént a baba (nem úgy, mint pl. a tejallergia esetében, ahol a késleltetett bevezetés megelőzheti az allergia kialakulását is).

Jó tudni!

A fentebbi ajánlások a házilag készített bébiételekre vonatkoznak. Ne ijedjünk meg, ha egy-egy bolti bébiétel dobozán olyan összetevőkkel találkozunk, amelyeket – ha otthon készítenénk az ennivalót – a kora alapján még nem adhatnánk a kicsinek. Aprómagvas gyümölcsöket például csak másfél-kétéves kora után ehet a baba, a bolti bébiételek viszont sokkal korábban tartalmazhatnak ilyen gyümölcsöket, és – a speciális szűrési eljárásnak köszönhetően – nem jelentenek veszélyt a gyermekre. Ugyanez érvényes más összetevőkre is.

Kapcsolódó cikkeink