Titkos izmaink - 1. rész
Várszegi Viktória
2012. március 21.

Az inkontinencia, az aranyérbetegségek és nem utolsó sorban a hüvely tónusának, zártságának avagy tágasságának szempontjából sem elhanyagolható, milyen állapotban vannak a láthatatlan, ámde annál fontosabb funkciókat ellátó altáji izomcsoportok…

A gravitáció is ellenünk dolgozik…

A medence izomzata összetett, alul – vízszintesen – három izomlemezt, és nagy felületű, oldalra – függőlegesen - kiterjedő támasztóizmokat tartalmaz. Ez utóbbiak rögzítik az alhasi szerveket, vagyis tartják helyükön a méhet, a húgyhólyagot és a végbelet; a vízszintesen elhelyezkedő alsó medenceizmok (izomlemezek) pedig többek között a vizelés és a székletürítés akaratlagos vezérléséért felelősek. Ezeket az izmokat nap mint nap éri terhelés, nem kizárólag a várandósság/szülés jelenti az egyetlen - bár kétségkívül legnagyobb - traumát a gát tájékát illetően. Amióta az ősember felegyenesedett, azóta a gravitáció hatásainak is ki van téve e fontos izomcsoport, a hasi szervek folyamatos nyomása is terheli, karbantartása korra, nemre(!) való tekintet nélkül lényeges.

Mi minden veszélyeztetheti a medencealapi izmok épségét?

A várandósság és maga a szülés is jelentős igénybevételt jelent; a terhesség alatt a méh súlya többszörösére nő, amely a gát területére komoly fizikai terheket ró, hogy a szülés megpróbáltatásairól már ne is beszéljünk. Ez utóbbiak köztudottak, azonban az már kevésbé, hogy számos ártatlannak tűnő életviteli sajátosság is hozzájárulhat a medencealapi izomzat meggyengüléséhez, példának okáért itt van mindjárt a tamponhasználat… A tampon kényelmes, higiénikus megoldásnak tűnik, nők milliói élnek ezzel a lehetőséggel, szemben a nyilvánvalóan több kényelmetlenséggel járó alternatívával anélkül, hogy tisztában lennének az – egyébként bármilyen gyógyászati eszköz, segédeszköz – használatával járó kockázatokkal. A tamponviseléssel az a probléma, hogy a hüvelyizomzat hosszú idejű nyúlását eredményezi, amely rontja a környező szövetek, következésképp a gát vérkeringését is. Hasonlóan káros lehet a helytelen testtartás, ami a hasi szervek tartószalagjainak megnyúlásához, ebből adódóan a gát vérkeringésének romlásához vezet. A rendszeresen előforduló erős préseléssel járó vizelet- vagy székletürítés szintén káros, mint ahogyan a nagyobb erőkifejtést igénylő, húzással, emeléssel vagy tolással járó fizikai munka is.

Amit végképp nem gondoltál volna:

  • Néhány kiló plusz, mindössze 5-6 kg is jelentős túlsúlynak minősül a hasi szerveken, amelyek így erősebben terhelik a medencealapot, illetve ezzel összefüggően rontják vérkeringését.
  • A köhögéssel, tüsszögéssel járó betegségek során a medencében kialakuló rázkódás is extra igénybevételt jelent a gátizomzat számára.
  • A helytelenül elvégzett tornagyakorlatok és a tartós stressz is árt…

Folyt. köv.

Kapcsolódó cikkeink