Több folsav, egészségesebb spermák!

Minden olyan fiziológiai működésnél, melyben sejtosztódás történik, a folsav elengedhetetlenül szükséges. A fogamzás és a terhesség mindenképpen ilyen, a megfelelő mennyiségű folsav sikerrel megelőzi a legtöbb súlyos magzati fejlődési rendellenességet. A folsavnak egyéb jótékony hatása is van; segít elkerülni bizonyos szívbetegségeket, megakadályozza egyes rákfajták kialakulását, de lényeges szerepe van a vörösvérsejtek termelődésében is.

Fotó: addapinch.com

Több folsav, kevesebb rendellenes spermium!

Az amerikai 'Human Reproduction' című tudományos szaklapban megjelent cikk szerint a folátok hatékonyan csökkentik a kromoszóma-rendellenességet hordozó spermiumok létrejöttének valószínűségét.

Mint kiderült, "statisztikailag jelentős összefüggés van a magas folát-bevitel és az alacsonyabb sperma-aneuploidia (kromoszóma-rendellenesség) között. A mostani kutatás egyértelműen megmutatta, hogy a születendő kisgyermek egészségének szempontjából nem csak az anya, de az apa étkezési szokásai is fontos szerepet játszhatnak" – mondta el dr. Brenda Eskenazi, a kutatásban résztvevő egyik doktornő.

A Medipress híre nyomán.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink