Tudomány: őssejtek segítségével készítenek porcokat

Amerikai tudósok őssejtek segítségével állítottak elő élő, szintetikus porcokat. A jövőben ezek válthatják fel a jelenleg használatos műanyag és fém porc implantátumokat, így kisebb műtéti beavatkozással jobb eredmény érhető el az ízületi gyulladás kezelésében.

Az ízületi gyulladás, népies nevén köszvény, egy fájdalmas betegség, amely milliók életét keseríti meg idős korban. Amerikai tudósok – az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói – őssejtek segítségével olyan mesterséges ízületi porcot alkottak, amely a hagyományos terápiánál jóval enyhébb beavatkozást tesz csak szükségessé, és egy új, élő szövet szemben a jelenleg használatos műanyag és fém implantátumokkal.

A kutatók hajszálvékony szálakból összefonódó mesterséges szövetet alkottak, amelybe őssejteket fecskendeztek. Egy speciális gélbe áztatva a szövet körül nemsokára élő, néhány milliméter vastag, hisztokompatibilis, élő porc alakul ki. Ennek beültetéséhez kizárólag a sérült porcrészt kell eltávolítani, az idővel szervesülő új porc az eredetihez hasonló teherbírású, és megóvja az ízületnél találkozó csontfelületeket.

Az idősek körében rendkívül gyakori ízületi gyulladást jelenleg az elhasználódott, sérült porc teljes eltávolításával, és műanyag vagy fém implantátum beültetésével kezelik. Maga a műtét gyakran fájdalmas és az implantátumok, bár enyhítik a panaszokat, továbbra is fájdalmakat okoznak és mozgásukban korlátozzák a pácienseket. Az új, szintetikus porcot alkalmazó módszer hatékonyságát és biztonságosságát jelenleg állatkísérletekben vizsgálják.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink