Újabb őssejt-sikerek!

Harminc páciens bevonásával, 2-es fázisú klinikai tesztekben vizsgálják a Texasi Egyetemen az autológ őssejtterápia biztonságosságát és hatékonyságát a gyermekkori agyi bénulás kezelésében. Az orvosok szerint a páciensek köldökzsinórvérből származó saját őssejtjei képesek lehetnek az agyi bénulás okozta agykárosodás részleges helyreállítására.

Hamarosan 2-es fázisú klinikai tesztek során vizsgálják a Texasi Egyetem az autológ őssejtterápia biztonságosságát és hatékonyságát a gyermekkori agyi bénulás kezelésében. A vizsgálatba bevont harminc, 2-10 éves, agyi bénulásban szenvedő gyermek szervezetébe saját, köldökzsinórvér eredetű őssejtjeiket juttatják vissza intravénásan.

A vizsgálat első évében a betegek közül öten placebot kapnak majd, ám később ők is részesülnek az őssejtterápiában. A kontroll vizsgálatokra 6, 12 és 24 hónap múlva kerül sor. Ekkor elsősorban a tüdő- és májfunkciókat vizsgálják majd, MR-vizsgálatokat végeznek az agyi fehérállomány vérzéses vagy ischemiás károsodásainak, illetve ezeknek a motoros képességekkel való összefüggéseinek feltérképezésére.

A 2013 novemberében elindult vizsgálat várhatóan 2015 novemberében fejeződhet be. A preklinikai vizsgálatok korábban azt állapították meg, hogy az őssejtekkel az agyat körülvevő szövetek gyulladása mérsékelhető, az agyi bénulás okozta agykárosodás részben helyreállítható lehet. A kutatók szerint a betegek saját őssejtjei képesek beindítani a szervezet szövet-helyreállító mechanizmusait, ezzel enyhíthetik a károsodást.

A gyermekkori agyi bénulás egyre gyakoribb betegség az Egyesült Államokban, jelenleg 323 gyerekre jut egy ilyen eset.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink